Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.03.2011.
09:15
Srna A

Sergej Lavrov u Beogradu 19. aprila

Tekst sporazuma o strateškom partnerstvu između Srbije i Ruske Federacije koji bi trebalo da predstavlja formalnu prekretnicu u jačanju veza biće obelodanjen 19. aprila kada u Srbiju dolazi ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, saznaju "Večernje novosti".

Sergej Lavrov

Tekst o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije potpuno je usaglašen u sredu u Beogradu tokom razgovora ruskog premijera Vladimira Putina sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Planirano je da predsednici dve države Boris Tadić i Dmitrij Medvedev sporazum parafiraju u Moskvi u maju ili u junu, navodi list.

Srbija će biti prva zemlja Balkana sa kojom će Rusija sklopiti ovakvu vrstu strateškog partnerstva.

Reč je o nekoj vrsti "krovnog sporazuma" koji treba da podigne na viši nivo saradnju dve zemlje u mnogim oblastima i trasira put za konkretne projekte.

Prema izvorima lista, sporazum je tematski podeljen i, između ostalog, obuhvata politički, ekonomski, energetski, bezbednosni i kulturni deo.

U okviru Sporazuma o strateškom partnerstvu biće formalizovan i dogovor o regionalnoj humanitarnoj bazi za reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda, koja bi bila smeštena u Nišu. Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić već dugo razrađuju realizaciju ovog projekta.

Prilikom Putinove posete Beogradu, a kao svojevrsna uvertira strateškom partnerstvu, potpisana su i četiri sporazuma iz oblasti turizma, nauke, drumskog saobraćaja i između Beograda i firme "INTER RAO UES". Iako nije stavljen konkretan paraf ni na jedan dokument o izgradnji "Južnog toka", taj projekat je bio među glavnim ekonomskim temama.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je Putinova poseta samo početak nove faze u intenzivnoj saradnji dve zemlje, koja nije samo politička, već se razgranava na mnoge oblasti. "U narednim mesecima očekujemo nastavak dijaloga na visokom državnom nivou, i to već u aprilu, kada dolazi ministar Lavrov", rekao je Jeremić.

POVEZANE VESTI

Petak 25.03.2011. 10:09
Kako ćemo onda sa strateškim partnerstvom sa Francuzima, siroma Đelić se ubio oko tog sporazuma. Nama je izgleda strateški partner svako ko spomene milijardu evra kredita.
Petak 25.03.2011. 12:54
More, ne treba nikome apsolutno verovati. Volim Ruse, i malo naginjem ka rusofiliji, ali me posete Mede i Putina papi uznemiruju. Taj beli mantil nam nikad nije doneo dobra. Ruse treba proveriti na koju stranu naginju i kom vetru se savijaju, da ne bude istina da "svi putevi vode u Rim"... A korov iz svoje baste treba svakako na vreme da pocupamo, inace - proguta i bastu i domacina!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online