Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 21.03.2011.
02:52
Vestionline A

Mrkonjić: Ne odustajemo od ''Južnog toka''

Ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutim Mrkonjić izjavio je da projekat"Južni tok" ide sigurno i da je ubeđen da i Republika Srpska ulazi u ovaj projekat.

"Mi smo sa predstavnicima Vlade RS razgovarali o tome kakav bi bio interes RS da se priključi na tok. O tome ćemo obavestiti ruske partnere, a mislim da već sada možemo reći da je Republika Srpska značajan faktor u realizaciji 'Južnog toka'. Ubeđen sam da će RS ući u ovaj projekat", rekao je Mrkonjić.


On je kazao da je prošle sedmice grupa stručnjaka koji direktno rade na tom projektu boravila u Srbiji i informacija da se odustaje od ovog gasovoda nije tačna.

Odustajanje od ''Južnog toka'' ne dolazi u obzir: Milutin Mrkonjić
 


"Odustajanje od ovog projekta ne dolazi u obzir i to će sasvim sigurno biti jedna od tema o kojima ćemo razgovarati sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom koji bi trebalo ove sedmice da doputuje u Srbiju", rekao je Mrkonjić u intervjuu Glasu Srpske.


Komentarišući dosadašnju saradnju RS i Srbije u oblasti energetike i infrastrukture, Mrkonjić je rekao da je generalno saradanja sa resornim ministarstvima u RS uvek bila odlična.


"Naravno, saradnja u oblasti energetike je broj jedan. Na zajedničkoj sednici vlada RS i Srbije u petak u Banjaluci potpisali smo Memorandum o saradnji na realizaciji, pre svega, projekata na reci Drini. Biće realizovano nekoliko projekata u vezi sa izgradnjom hidroelektrana na Drini. Sa predstavnicima Italije, koji će biti treći partner, ranije smo potpisali sporazum", naveo je ministar.


Prema njegovim rečima, "Elektroprivreda RS" i "Elektroprivreda Srbije" dogovorile su da u idućih 15 dana potpišu prethodni ugovor sa italijanskim partnerima, "poslije čega ulazimo u realizaciju ovih projekata".

Kada je u pitanju saradnja u oblasti saobraćaja, Mrkonjić je rekao da će u narednom periodu biti realizovani projekti saobraćajne infrastukture koji povezuje RS i Srbiju.


"U oblasti saobraćajne infrastrukture pravac Kruševac - Kraljevo - Užice - Kotroman je broj jedan, koji od Kotromana ide kroz RS prema Sarajevu, odnosno to je veza Koridora pet koji prolazi kroz Sarajevo i veza Koridora deset koji prolazi kroz Srbiju. Taj pravac je u Srbiji uzet kao prioritetan pravac i ove godine ćemo završiti projektnu dokumentaciju, a iduće godine počinje gradnja. To je veoma važan projekat koji u ovom momentu i Republiku Srpsku i Srbiju najviše interesuje", rekao je Mrkonjić.


Prema njegovim rečima, "Kargo 10" je već nominovan kao projekat i Republika Srpska je ušla zajedno sa Srbijom u njegovu realizaciju.


"Osnovna ideja 'Karga 10' je da se svi slobodni kapaciteti u teretnom saobraćaju svih republika bivše Jugoslavije objedine na pravcu od Ljubljane preko Zagreba, Beograda i drugih gradova, a Srpska da se nadovezuje na to", rekao je srpski ministar infrastukture i energetike.


On je rekao da je izgradnja mosta Bratunac - Ljubovija, kao i izgradnja mosta Bačevci - Fakovići među prioritetima Vlade Srbije.

"Oba mosta su veoma važna i u toku ove godine očekujemo završetak projektne dokumentacije i početak njihove gradnje", rekao je Mrkonjić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.03.2011. 07:45
Наслов је такав као да се Мрка нешто пита. Чим се цитира његова изјава значи да од тог гасовода ништа бити неће. Он је наша позната "мустра".
Ponedeljak 21.03.2011. 10:08
"Ne odustajemo od juznog toka",valjda Rusi treba da kazu jer oni odlucuju.
Ponedeljak 21.03.2011. 10:39
Evropa u maju pušta u promet most Kalafat- Vidin dug 2,5 km koji su gradili 3 godine. Onda Kordorom 4 bez zaustavljanja imaju vezu direktno Severno More -Azija. Tako da naš Koridor 10 nije bitan. Mrka se zato obrušio na koridore koje je Cvele onomad nazvao "horizontalnim koridorima". Lepo je da su elektrane na Dirni uvezane sa Italijanima i projektom Berluskoni / Milo za izvoz struje iz Crne Gore podmorskim kablom u Italiju. Radno ime projekta je " Minhauzen" . Gasovod "Južni tok" više nije jako aktuelan otkako su Rusi ponovo uveli reda na gasovod u Ukrajini. Ovde će Putin da prvo pita velike kombinatore kako će da mu plate gas da napune skladište Banatski Dvor. Đurđevdan je sve bliže.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online