Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.03.2011.
09:15
Alo A

''Ne bih se operisao u inostranstvu''

Novi ministar zdravlja Zoran Stanković kazao je da u narednom periodu neće biti značajnijih kadrovskih promena, kao i da ga ne intetesuju politički interesti, saznaju beogradski mediji.

- Na prvom kolegijumu sa državnim sekretarima i pomoćnicima, moja prva rečenica je bila: ''Ako nešto dobro uradimo, uradili smo zajedno, ako nešto ne valja, ja sam kriv“. Rekao sam da zasad neće biti značajnih kadrovskih promena, već da ću nakon uvida u njihov rad i rezultate donositi odluke. Naglasio sam da me ne interesuju bilo čiji politički interesi, već samo politika zdravlja i da svi zajedno treba da radimo za dobrobit svih građana - kazao je Stanković u intervjuu za ''Alo''.

Moramo više da uložimo u zdravstvo: Zoran Stanković
 

On je objasnio da ga je za kandidata za mesto ministra predložio Mlađan Dinkić.
 

''Pozvao me je i rekao da bi trebalo da pomognem oko rada ministarstva, da je Tomica Milosavljević dobro radio svoj posao i da mu zbog preostale dužine trajanja mandata vlade, a imajući u vidu da sam bio i ministar i načelnik VMA, sada treba čovek koji je vodio veliki zdravstveni sistem, a istovremeno poznaje i državnu administraciju i funkcionisanje državne službe. I tako sam prihvatio poziv - istakao je Stanković.

Novi ministar zdravlja kazao je da o svom prethodniku Milosavljeviću ima lepo mišljenje, ali je dodao da se ne bi kao on lečio u inostranstvu.


- Dugo se znamo, smatram ga jednim od najboljih gastroenterologa. Čak smo zajedno 1980. bili u vojsci u Beogradu. Upoznao me je sa funkcionisanjem ministarstva, dao više vrlo korisnih saveta, dokumentaciju, a ovih dana ponovo će da dođe u ministarstvo.... To je njegova lična odluka, koju je sam obelodanio i zbog toga je bio žestoko kritikovan. Što se mene tiče, ne bih išao u inostranstvo, već bih se lečio kao i ostali građani naše zemlje.

Stanković je istakao da država mora više da sredstva da uloži u zdravlje


- Srbija godišnje izdvaja na zdravstveno zbrinjavanje manje od 300 evra po stanovniku. U Hrvatskoj je to 760, Sloveniji čak 1.500 evra, Nemačkoj 4.000, a u SAD 7.700 dolara, a većina traži pružanje zdravstvenih usluga kao u navedenim zemljama. Naš cilj je da se, i sa ovako malo para, što bolje i brže zdravstveno zbrinu naši bolesnici, zatim, da se u razumnom vremenu otklone urgentni, a registrovani problemi, koji se pre svega odnose na nedostatak lekova, da se pokuša sa poboljšanjem materijalnog statusa zaposlenih, da se ispune zacrtani planovi rada u ovoj godini, da se permanentno sprovode aktivnosti na suzbijanju korupcije, koja je po oceni naših građana, ali i Evropske unije, najveća u zdravstvu. Već sledeće nedelje, razgovaraću sa rodbinom pacijenata, koji optužuju medicinsko osoblje za neadekvatno lečenje i smrt njihovih najbližih. Materijalni status zdravstvenih radnika mora da se rešava sa mogućnostima države, ali treba otvoreno reći da jedan dobar deo ljudi koji radi u zdravstvu živi na granici ili ispod egzistencijalnog minimuma. Zato planiram da se ovih dana sretnem i sa predstavnicima sindikata i zajedno s njima napravim detaljnu analizu postojećeg stanja i pokušam da pronađem moguća rešenja - objasnio je on.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online