Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 18.03.2011.
19:17
Srna A

U Beogradu obeležen "Dan džamija"

U Beogradu je, povodom Dana džamija, organizovana "Proljetna šetnja prijatelja" u kojoj je učestvovalo više destina građana predvođenih velikodostojnicima tradicionalnih verskih zajednica u Srbiji.

Šetnja ulicama Beograda kao podsećanje na zapaljene džamije i pogrom nad Srbima na Kosmetu
 

Šetnju su predvodili muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, episkop hvostanski Atanasije Rakita, beogradski rabin Isak Asije, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak i predsednica opštine Stari grad Mirjana Božidarević.

Šetnja je upriličena beogradskim centralnim ulicama - Ulicom kralja Petra ka Knez Mihailovoj do Trga Republike, gđe su građani mogli da se upišu u "Knjigu prijatelja", a nakon šetnje svi zainteresovani su mogli da posete i beogradsku Bajrakli džamiju.

Islamska zajednica je 18. mart uvrstila u svoj kalendar kao Dan džamija i on se već četiri godine obeležava kao podsećanje na noć kada su, nakon martovskog pogroma kosovskih Srba, zapaljene Bajrakli džamija u Beogradu i niška Hadroviča džamija, te napadnute zvornička i novosadska džamija. Ovaj dan je i podsećanje na nemire koji su se dešavali na Kosovu i Metohiji.

Bajrakli džamija u požaru, izgorela i biblioteka sa 7 hiljada knjiga
 

Prethodno je Kulturno društvo Islamske zajednice Srbije "Gajret" u Etnografskom muzeju organizovalo skup "Naši hramovi - naš amanet" na kome je prikazan i video-snimak na kome se vidi kako su demonstranti, nakon što su probili policijski kordon, provalili u dvorište Bajrakli džamije, razbili prozore i zapalili objekat. U neredima je tada do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga.

Predsednica "Gajreta" Lejla Alomerović istakla je da je cilj skupa da se osudi i održi u sećanju zločin nad hramovima islamske verske zajednice, ali i zločini nad svim hramovima, svih religija u našoj zemlji.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 19:54
One subote kad su bile Zadušnice,Srbi na Kosovu su mogli samo uz specijalnu pratnju KFOR-a da obiđu oskrnavljene grobove i zapale sveće,a muhamedanci danas paradiraju po prestonici, tobož, da obeleže i pogrom Srba na Kosovu! Beograd će i dalje da čuva kosmopolitski duh,a šiptari će i dalje svoj etnički.
Subota 19.03.2011. 21:10
predlazem da nastave setati sve dok ne odu iz SRBIJE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online