Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.03.2011.
05:44
Z. Marjanović - Vesti A

Banja se ne vidi od granja

U selu Mlakovac, udaljenom jedva dva kilometra od centra Gornjeg Milanovca, na imanju Milice Marjanović (83), već pola veka radi banja koja je, prema lekovitosti vode po sastavu slične vodi atomske banje Gornja Trepča, mogla da bude jedna od značajnijih banja u ovom delu Srbije.

- Mogla je, ali nije! Vidim da niste kupac, a ja nisam prodavac te vodu i banju ne hvalim radi toga, već zato što je ova voda stvarno lekovita i mnogi su ovde našli lek za svoje bolesti, a pre svega za kostobolju, kožne bolesti i živce - objašnjava baka Milica kojoj i nije do priče jer živi bez ikakvih primanja, osim onoga što joj ostave povremeni gosti njene banje, a njih je zbog neuređenosti sve manje.
 

"Zaštita" za bazen sa lekovitom vodom
 



Banju u Mlakovcu bolesni koriste već vekovima, ali tek pre pedesetak godina Dušan Marjanović, Miličin suprug, je ozidao izvor lekovite vode na samoj obali reke Despotovice i bazen ogradio daskama. Tada se činilo da banja u Mlakovcu ima perspektivu jer su u dvorište Marjanovića počeli da stižu gosti iz cele zemlje.


- Bilo je dana kada oko kade koju je sazidao moj suprug i u celom dvorištu od dvadesetak ari nisi mogao iglu da spustiš. Dolazili bolesni po zdravlje i mnogo su se hvalili da su baš u našem dvorištu ozdravili - kaže baka Milica.
 

NIJE JOJ DO PRIČE: Milica Marjanović

Pre više godina u banji je organizovano i bušenja terena radi ispitivanja vode i tada je ustanovljeno da ima visoku temperaturu, da je po sastavu slična vodi Atomske banje u Gornjoj Trepči koja se nalazi nedaleko od Mlakovca i da je, zapravo, deo te vode i da je veoma lekovita.

Međutim, izgleda da pozitivni rezultati analize nikoga nisu interesovali, a u međuvremenu je preminuo i suprug Milice Marjanović.


- Kad mi je umro muž koji je održavao bazen u kojem se nalazi izvor lekovite vode sve je krenulo nizbrdo. Vremenom sve je bilo manje ljudi koji su dolazili u banju, ali i to razumem. A gde da dođu?

Ono što je napravljeno je razvaljeno, najlon i granje kojima je pokriven bazen istrulili, kada padne kiša u dvorištu je blato do kolena, nema ko ni da ih sačeka ni da ih isprati, a i meni je to sve više dosadilo.

Ako ne treba državi ono što je na mom imanju, a što je od Boga, onda ne treba ni meni. A kolika je šteta što tolika lekovita voda, toliko zdavlje svakog dana otiče Despotovicom?

Eto, banja se nalazi na kilometar-dva od Gornjeg Milanovca i samo tridesetak koraka od Ibarske magistrale i samo se nadam da će se naći neko pametan da shvati kakvo bogatstvo izvire ovde u Mlakovcu u kojem se odavno mnogo teško živi pa bi banja mogla da bude i njihova budućnost - kaže Milica Marjanović.
 

Bolesne dovozili volovskim kolima


- Narod je nekada u banju dolazio kako je umeo i mogao. Neki su stizali pešice, drugi vozom ćirom, koji je išao od Beograda od Sarajeva, a najviše je bilo onih koji su bolesne dovozili volovskim kolima. Boravili su pod otvorenim nebom, pod krošnjama jova i iva, a bilo je onih koji su za sebe pravili primitivna skloništa od vremena od kartona i dasaka. No, bilo kako bilo, banja je mnogima pomogla - priseća se baka Milica Marjanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online