Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 10.03.2011.
13:11
G. Plazinić - Vesti A

Ne daju mi karton, od čega ću da živim?

Nezaposlenoj Milostini Jovanović (56) iz Čačka komunalna policija zabranila je da iz kontejnera sakuplja karton i stari papir. Ovim poslom Milostina se bavi skoro devet godina i od zarade od oko 20.000 dinara izdržava porodicu, nezaposlenog muža i dva studenta.

Sirotinjo i Bogu si teška: Milostina Jovanović
 



Komunalna policija u Čačku za ovaj prestup za sada samo izriče opomene, ali će "izgrednicima" uskoro početi da propisuje i kazne. Istovremeno, dok je građanima zakonom zabranjeno da kopaju po kontejnerima komunalno preduzeće, koje drži monopol, od ovog posla zarađuje milione.
 

Milostina Jovanović stanuje u centru Čačka i njenoj porodici prihod od sakupljanja sekundarnih sirovina bio je jedini izvor sredstava za život. Radila je 22 godine u rudniku kraljevačkog Magnohroma, ali je 2002. ostala bez posla kada je kop zatvoren.

U međuvremenu, i njen suprug ostao je bez zaposlenja. Pritisnuta mukom, morala je da nađe način kako da zaradi novac kojim će kupovati lekove i hranu. Svakog jutra ona je ispred radnji čačanskih firmi sakupljala kartonske kutije i stari papir.
 

- Prošle nedelje zaustavili su me komunalni policajci i naredili mi da vratim karton u kontejner. Rekli su mi da je to što radim zabranjeno i zapretili da ako me ponovo sretnu, pisaće kaznu. Ja nemam para da živim, jedva sastavljam kraj s krajem i namičem da kupim lekove i hleb, odakle da plaćam i kazne. Digla sam ruke od tog posla i sad ne znam šta ću, gde da zaradim pare - pita se Milostina, kojoj je ovo već devet godina privremeni posao.
 

- Ne znam šta ću da radim, nemam rešenje. Za sve ove godine nisam mogla da pronađem posao, a bojim se da će biti još teže. Po kontejnerima nisam prebirala iz besa već što me muka naterala - kaže Milostina Jovanović.
 

Preduzetnici u centru Čačka, ispred čijih radnji je odnosila kartonske kutije i drugi otpad, juče su bili su šokirani kada smo im objasnili zašto se Mica već danima ne pojavljuje i ne odnosi karton.
 

- Sram ih bilo, ovo je nečuvena sramota i za vlast i za grad. Ta žena nikom nije smetala, čak je svima nama bila od koristi. Dolazila je sa kolicima svakog jutra i odnosila kutije od robe i drugu ambalažu. Naši zaposleni u žurbi kutije samo iznesu ispred radnje i da nije bilo nekog da to odmah skloni karton bi nas sve zatrpao. Rasklapala je kutije, slagala ih u milimetar, uvezivala i živela od toga - ispričala nam je vlasnica jedne knjižare, ispred čije radnje je Milostina godinama uklanjala otpad i prodavala kao sekundarnu sirovinu.

Sve po zakonu


U Upravi za inspekcijski nadzor kažu da je komunalna policija krenula u akciju sprečavanja Čačana da kopaju po kontejnerima i to u skladu sa odlukom gradskih vlasti koja je doneta još 2002. godine.


- Milostinu Jovanović komunalna policija je opomenula u skladu sa gradskom odlukom o komunalnom redu. Po toj odluci, u Čačku je zabranjeno odnošenje i vađenje sadržaja iz kontejnera. Pojedini građani su se bunili da ljudi koji prebiraju po kontejnerima za sobom ostavljaju nered i odluka je zbog toga i doneta. Pripadnici komunalne policije za sada su fleksibilni i još uvek ne pišu kazne, ali na kraju će morati da postupe po zakonu - rekao je Stojan Vojinović, načelnik Uprave za inspekcijski nadzor u Čačku.

Četvrtak 10.03.2011. 13:29
Власти, убијте се. Или убијте нас. Да коначно завршимо, јер ово одавно није живот.
Četvrtak 10.03.2011. 14:52
da je krala ko nasi politicari mozda bi dobila i orden,Srbijoooooo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online