Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.03.2011.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Zveckanje oružjem umesto pregovora

Albanska strana na Kosmetu zvecka oružjem i na svaki način pokušava dodatno da uznemiri preostale Srbe. U poslednjih nekoliko dana zabeleženo je više odvojenih incidenata, a na kraju je usledila iznenadna i nenajavljena poseta predsednika Kosova Bedžeta Pacolija severu pokrajine, a zatim i zvanična zabrana srpskim poslanicima u Skupštini Kosova da koriste termin Kosovo i Metohija.

Uznemirio Srbe: Bedžet Pacoli
 



Iz Pacolijevog kabineta je saopšteno da je on obišao sever pokrajine u društvu komandanta Kfora Erharda Bilera, kako bi se "upoznao sa situacijom u ovom delu republike".
 

Srpski zvaničnici na Kosovu upozoravaju da ovi događaji nisu slučajni i da su sinhronizovani sa početkom pregovora u Briselu kako bi uneli dodatnu uznemirenost među srpski živalj.
 

- Srbima je dolaskom Pacolija na sever Kosova poslata još jedna loša poruka kakva ih sudbina očekuje. Zbog toga je narod u ovom delu pokrajine opravdano uznemiren, jer je ovo možda i krunski dokaz da se Kfor, od preuzimanja mandata, umesto čuvanjem bezbednosti, aktivno bavi isključivo politikom. Plašimo se da bi ova poseta mogla biti samo ispipavanje terena za novi dolazak većeg kontingenta Kfora na sever, ali ovog puta u društvu Kosovskog zaštitnog korpusa - kaže za "Vesti" Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok.


Prema njegovim rečima ni on, ali ni većina Srba na Kosovu ne očekuje ništa dobro na predstojećim pregovorima Beograda i Prištine i plaši se da će to biti samo još jedna "predstava koja će biti pogubna po srpsku zajednicu".
 

- Ukoliko se ti pregovori svedu na tehnička pitanja, onda će to značiti da je Srbija i zvanično priznala nezavisno Kosovo, a ta činjenica će biti pogubna po našu zajednicu - tvrdi Ristić.
 

Slično razmišlja i načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić. U poslednjih nekoliko dana u selu Pasjane, jednoj od najhomogenijih srpskih enklava, zabeleženo je više pretresa specijalnih policijskih jedinica, kao i hašpenje jednog od meštana ovog sela.


- U ponedeljak popodne je pušten Živojin Stojković koji je od subote držan u pritvoru zbog navodnog ubistva jednog Albanca. Selom su odjednom počele da krstare brojni džipovi specijalne policije "Rose". Pretresaju, pa su osim Stojkovićevog pretresli i domaćinstva Milorada Kostića i Srećka Antonijevića. Zbog opšte atmosfere straha, meštani Pasjana su strašno uzmenireni, ljudi ne izlaze iz svojih kuća, samo se o tome razgovara i svi se pitaju ko će biti sledeća meta kosovskih specijalaca - kaže Nikolić. - Više ne mogu da razumem našu državnu politiku.
 

Kragović: Nije slučajno


Predsednik odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije kaže za "Vesti" da incidente na Kosovu ne treba gledati odvojeno od početka pregovora Beograda i Prištine, ali i da ih je mnogo više, no ostaju van medijske pažnje.


- Pre samo nekoliko dana uhapšena su i trojica Srba pod optužbom da su pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi, a dvojica od njih su bili radnici na privatnoj pumpi. Ništa se na Kosovu ne dešava slučajno i poptuno je jasno da Šiptari po svaku cenu žele da skrenu pažnju javnosti sa izveštaja Dika Martija koji je u potpunosti raskrinkao način na koji su stvorili svoju državu. Oni na svaki način sada žele da vrate javnost u ubeđenje da su Srbi ipak ti koji "jedu živu decu" - objašnjava Kragović i dodaje da su i Evropa i SAD svesni da je Kosovo i posle 11 godina od NATO intervencije crna rupa kriminala, šverca droge, belog roblja i oružja.
 

- Odlaganje pregovora u Briselu nimalo mi ne uliva poverenje, ali ni strategija naše države mi nije ni slutila na dobro. Ukoliko će naši predstavnici pristati na podaničku ulogu u tim razgovorima, onda će vitalni interesi Srba i Srbije biti potpuno ugroženi - zaključuje Kragović.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2011. 12:21
Kao da padaju sa Marsa. Od 19 januara i rezolucije PE da treba rasformirati srpske organe na Kosovu već je bio brifing u Bondstilu da će gangsteri ući na sever da obezbede područje "od kriminalaca". Nije pitanje hoće li nego kada će, i to treba da raščiste u Beogradu šta će biti onda i da pripreme narod, a ne da gledaju u pasulj.
Sreda 09.03.2011. 12:33
..."i svi se pitaju ko će biti sledeća meta kosovskih specijalaca'... Kosovski specijalci, hahahahaha aaaahahahahaha :))) Nije problem, samo neka zveckaju, ko trazi taj i dobije. Uostalom, 2017_a nije daleko.
Sreda 09.03.2011. 17:35
huskac:ti mora da si Vazilinko Uvlakac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online