Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Ponedeljak 07.03.2011.
01:51
J. L. P. - Z. M. A

Artemije tera papu?

Planirani dolazak poglavara Katoličke crkve mogao bi da bude odložen zbog sukoba unutar SPC, najavljuju iz Pro Orijentea

I raščinjen brine Vatikan: Artemije
 


Poseta poglavara Rimokatoličke crkve pape Benedikta XVI Srbiji 2013. godine, povodom proslave 1.700 godina od Milanskog edikta, o kojoj se spekuliše, u ovom trenutku se čini malo verovatnom, smatra predsednik ekumenske fondacije Pro Orijente Johan Marte.
 

- Iako je Srpskoj pravoslavnoj crkvi mnogo stalo do toga, tenzije unutar ove crkve trenutno su prepreka za takvu posetu - rekao je on u izjavi katoličkoj novinskoj agenciji Katpres.
 

- Međutim, trenutno crkva deluje paralisano. Razlog za to je navodna opasnost od podele unutar crkve zbog svađe s raščinjenim vladikom i episkopom raško-prizrenskim Artemijem. Artemije je raščinjen i razvlašćen, ali još ima svoje sledbenike i striktno je protiv posete pape - kazao je Marte koji je nedavno posetio Srbiju.

Milan Sitarski iz Centra za istraživanje religije kaže da nema informacija koje bi u ovom trenutku ukazale da li će papa Benedikt doći i podseća da do proslave ima još dve godine i doboljno vremena da se stvari iskristališu.
 

- Naravno, veoma je važan i kontekst posete - da li će doći kao poglavar Rimokatoličke crkve koji je došao da obiđe svoje vernike, ili kao državnik, poglavar države Vatikan, ili je reč o dolasku na proslavu ekumenskog dijaloga, i u kom svojstvu. Drugo, istina je da u se sporovi iz crkve sklonili iz medija, ali trenutno nemam informacije da li su se preselile na neki drugi plan - kaže Sitarski.
 

On ocenjuje da bi bilo dobro da papa poseti Srbiju, ali dodaje da je u svakoj hrišćanskoj državi, koja nije bila pretežno katolička, bilo sporova povodom njegovog dolaska.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.03.2011. 02:15
Цр(к)вене кардинале, на челу са епископом бачким Иринејом Буловићем је ухватио страх од истине. Артемије достојан!
Ponedeljak 07.03.2011. 10:04
"Zato moramo biti svesni da će se pritisci na sve koji nešto znače danas u Srbiji pojačati i da će se od njih tražiti podrška za dolazak rimskog pape i politiku ekumenizma. Neće biti važno da li ste ateista ili vernik, da li idete u crkvu ili ne; znate li šta je Jevanđelje ili ne. Jedino što će biti važno je vaša spremnost da se javno izjasnite za dobrodošlicu rimskom papi. Televizije i novine biće vam svesrdno otvorene za pohvale papi i ekumenizmu, a vi lično posebno uvaženi i nagrađeni...."
Ponedeljak 07.03.2011. 09:01
"Blaženi koji mir grade jer će se sinovima Božjim nazvati" - Pobogu ljudi, zar ne treba težiti izmirenju rascepljenih strana koje traje deset vekova? A šta ako to pomirenje bude na temeljima apostolskog učenja po pitanju dogmatike?! Zar ne treba razgovarati? Zar Bog nije svoj život dao i za Francuze, Nemce, Špance, Bantu pleme i sve ostale koji ga prepoznaju kao Spasitelja? Čemu tolika ohola uobrazilja da On samo Srbe voli i gleda im kroz prste za grehe!? Pa to je ludilo, šizofrenija. Posmatrajući sve šta se u Srbiji dešava rekao bih da je upravo suprotno. Kada je patrijarh Pavle obilazio svoje eparhije po Evropi da li su ga Evropljani pljuvali? Zašto bi mi bili divljaci i horda bezumnika?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online