Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 01.03.2011.
15:48
Njuz.net A

Zahtev za rehabilitaciju Vuka Brankovića

U skladu sa Zakonom o rehabilitaciji Republike Srbije juče je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, podnet zahtev za rehabilitaciju Vuka Brankovića, srpkog srednjevekovnog vlastelina, koji je u narodnim pesmama ostao upamćen kao izdajnik jer je napustio boj na Kosovu.

Kosovka devojka, rad Uroša Predića iz 1911. godine
 

Slaviša Branković, podnosilac zahteva za rehabilitaciju Vuka Brankovića, koji tvrdi da je direktni njegov potomak, posetio je redakciju portala "Njuz.net“ i objasnio razloge svoje odluke.

"U skladu sa važećim Zakonom o rehabilitaciji, rešio sam da dam svoj doprinos na razotkrivanju zavere protiv Srba, koja je otpočela na Kosovskom boju. Velike zapadne sile, u prvom redu Sveto Rimsko Carstvo i Ugarska, rešile su da doskoče Srbima, koji su pobedili Turke na Kosovu. Oni su tada pokrenuli zaveru protiv Srba, tako što su falsifikovali srpske narodne epske pesme, i mog pretka Vuka Brankovića oklevetali i prikazali kao izdajnika“, rekao je Slaviša Branković.

On je dodao da će se lično zalagati da se, osim zvanične rehabilitacije, iz epskih pesama u kojima se spominje njegov predak izbaci svi stihovi koji ga klevetaju.

Iz Prvog osnovnog suda u Beogradu je rečeno da je zahtev zaveden u arhivu i da je u toku dodeljivanje predmeta sudiji i sudskom veću, i da sledi njegovo razmatranje.

"U potpunosti se ne slažem sa gospodinom Brankovićem. Cela ta ideja ‚zavere’ protiv Srba potekla je od primitivnog i necivilizovanog ponašanja pojedinih lidera nacionalista, koji se ponašaju krajnje neevropski i fašistički, podnoseći ovakve besmislene zahteve. Pouzdano se zna da je Vuk Branković bio najveći izdajnik srpskog naroda“, izjavio je dr Srđan Blagojević, profesor Filozofskog fakulteta na Katedri za vizantologiju.

Pažljivo čitajte!

  

Njuz.net ili "Vesti u ogledalu", portal koji donosi ovu priču, poznat je kao medij koji objavljuje duhovite i izmišljene vesti.

 

Kako sami za sebe kažu, "Njuz" je satirični blog trenutno bez izdavača, a sve vesti koje objavljuje su ili izmišljene ili u službi skretanja pažnje na neku pojavu u društvu.

Utorak 01.03.2011. 15:55
Njuz.net.Vesti u ogledalu.
Utorak 01.03.2011. 17:49
Savrsen test inteligencije za komentatore. Cestitka novinama !
Utorak 01.03.2011. 17:41
Juce kukavica. Danas moderan strateg. Sve se menja. Sta ce od nas biti jednog dana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online