Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.02.2011.
08:46
D. N. P. - Vesti A

Otac Jovan "oživljava" Crnu reku

Mada su mnogi strahovali da će, nakon što je kompletno manastirsko bratstvo, na čelu sa igumanom Nikolajem, samovoljno napustiti manastir Crnu reku i otići za svojim idejnim ocem bivšim vladikom Artemijem, i da će svetinja, uklesana u litice planine Mokre gore, dugo biti bez monaha i turista, novi iguman otac Jovan potrudio se da se izostanak "odbeglih" skoro i ne oseti, da manastir ponovo zaživi i da se broj monaha iz dana u dan povećava.

Manastir Crna reka dobija novo bratstvo
 



"Trenutno nas je osmorica, ali brzo će nas biti još više, jer mnogo mladih ljudi, posvećenih našoj crkvi i veri, želi da se zamonaši baš ovde pored moštiju Svetog Petra Koriškog Čudotvorca, zaštitnika manastira. Uslovi za zamonašenje sada su mnogo stroži, ne može baš svako u manastir i monahe, ali svima onima koji ovamo žele zbog spasenja svoje duše, zbog molitvi, posta, poslušnosti i Svetog Petra Koriškog, vrata našeg konaka širom su otvorena. Onima koji bi da se bave politikom, papom, ekumenizmom, globalizmom i drugim stvarima koje nisu posao monaha ovde više nema mesta", ističe novi iguman Crne reke, otac Jovan i naglašava da su tenzije odavno splasnule i da vernici i turisti u sve većem broju posećuju ovu svetinju.

Spas ispod kovčega

U narodu vlada verovanje da će svako ko uspe da zaspi ispod kovčega Svetog Petra Koriškog Čudotvorca izlečiti sve bolesti, veruje se da je višestruko lekovita i voda koja izvire u pećinama manastira. Uoči Petrovdana u odajama manastira "spava" po nekoliko stotina vernika i nevoljnika iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Po legendi, devojke koje služe na manastirskoj slavi, iste godine će se udati.

Manastir Crna reka imao je i po 25 monaha, decenijama je važio za najveću duhovnu školu u Raško-prizrenskoj eparhiji i "izvor" kadrova Srpske pravoslavne crkve.

Iz ovog manastira su ponikle vladike: Artemije, Justin i Teodosije, zatim Pantelejmon koji sada širi pravoslavlje u Južnoj Africi, otac Petar, Sava Janjić, otac Mihajlo, otac Gerasim, Sergej, Tekstit i mnogi drugi igumani značajnih manastira u zemlji i svetu.

Nakon što se vladika Artemije sukobio sa Crkvom, celo bratstvo, njih petnaestorica, krenulo je za njim, a u svetinji je, sa nekoliko iskušenika, ostao samo otac Mitrofan, koji je sada desna ruka igumanu Jovanu.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.02.2011. 09:22
Овог монаха Саву Јањића, који је учествовао у прогањању владике Артемија, требали сте на време да излечите од зависности.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online