Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 17.02.2011.
09:38 >> 10:38h
Večernje novosti A

Dianin otac bio Tuđmanov ađutant

Ministarka finansija u Vladi Srbije Diana Dragutinović nije krila svojim kolegama da je emotivno dirnuta zbog toga što se u ponedeljak veče našla na prijemu povodom Dana vojske u zgradi Generalštaba Vojske Srbije u kojoj je njen otac kao oficir jugoslovenske vojske radio kao ađutant (pomoćnik) pokojnog hrvatskog predsednika, a tada generala Franja Tuđmana, koji je od 1945. do 1960. službovao u Beogradu.

Ministarska finansija došla u Dom vojske da se podseti detinjstva

Ministarka finansija se poverila zvanicama na prijemu povodom obeležavanja dana Vojske Srbije da je imala poseban razlog da poseti to staro zdanje. Kako prenose mediji, ona je rekla da ta zgrada kod nje budi posebne uspomene, pošto je njen otac, koji je bio pukovnik JNA, bio dodeljen tadašnjem generalu Franju Tuđmanu da mu bude posilni.


Bivši predsednik Hrvatske svojevremeno je, posle Drugog svetskog rata, upućen kao predstavnik Zagreba u vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske, gde je upoznao i Dianinog oca. Tuđman je radio u glavnoj personalnoj upravi Ministarstva narodne odbrane, u Generalštabu JNA i u uredništvu Vojne enciklopedije. Iako je krajem 1960. unapređen u čin general-majora, već sledeće godine je napustio aktivnu vojnu službu da bi se, kako je sam izjavio, u potpunosti posvetio naučnom i literarnom radu.


Porodica Ikonić (devojačko prezime ministarke finansija) poreklom je iz Gornjeg Crniljeva kod Osečine, a u Beograd su stigli posle rata. Ministarka je prema sopstvenoj priči odrasla u krugu dvojke, a kao devojčica igrala se na Tašmajdanu.

Bila je jedinica, a u školi je bila vukovac. Završila je i muzičku školu, svirala violinu i klavir, pisala pesme i priče i sanjala da bude dramaturg. Čak je i položila prijemni na Filmskoj akademiji na odseku za dramaturgiju, ali je roditeljskom odlukom upisala ekonomiju. 

Dianin stric srpski premijer


Domaćoj javnosti je mnogo poznatiji stric Diane Dragutinović, Branislav Ikonić, od njenog oca. Naime, Ikonić je bio je srpski premijer od 1982. do 1986. godine da bi posle Osme sednice bio sklonjen zbog toga što se nije priklonio struji Slobodana Miloševića.


 
Četvrtak 17.02.2011. 09:42
dedinjski kadar.
Četvrtak 17.02.2011. 09:43
Sramota,ali u svakom zitu ima kukolja.Brukas bre VA i ceo okrug,tata ti bio partizan,pa jos vodonosa ustasi.Strasno.
Četvrtak 17.02.2011. 10:25
Ministarka je lepo rekla da je odrasla u stanu koji su komunisti oteli vlasniku u krugu dvojke jer drugih stanova nije bilo. Verovatno ga je i "otkupila" od države kada su komunisti kod Miloševića procenili da svirka neće dugo pa ozakonili pljačku da obezbede decu. To su oni koji neće restituciju u naturi pa izmišljaju basnoslovne iznose samo da ne mrdnu iz kruga dvojke i dedinjskih vila. Sreća da ima Strazburg.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online