Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 29.01.2011.
13:17
J. Arsenović - Vesti A

Sve dublji sukob "Pinka" i "Večernjih novosti"

Željko Mitrović iz bolničke postelje u nemačkom gradu Flenzburg i dalje preko svoje televizije Pink teško optužuje Manojla Vukotića, direktora i glavnog urednika "Večernjih novosti". Vukotić, međutim, i drugi dan zaredom ćuti i ne odgovara na Mitrovićevu optužbu da se "Večernje novosti" ponašaju kao glasilo kriminalnih krugova koji su uspostavljeni na relaciji Beograd-Ljubljana.

Šta je pozadina sukoba "Novosti" i Pinka?

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović odbacuje mogućnost da je Mitrović ovakvim optužbama zapravo ciljao aktuelne vlasnike "Novosti", srpske tajkune Milana Beka i Miroslava Miškovića.
 

- Mislim da je ceo slučaj posledica poremećenih odnosa između Mitrovića i Vukotića. Zbog svog trenutnog zdravstvenog stanja Mitrović je osetljiv i u trenutku kada se nalazi u bolesničkoj postelji dojučerašnji "prijatelj" krši "džentlmenski" sporazum urednika srpskih medija o nenapadanju, objavljujući priču o navodnim problemima Pinka u poslovanju u Sloveniji.

 

TV Pink potom uzvraća i u udarnim vestima proglašava da su "Novosti" maltene najveći problem za ulazak Srbije u EU! Cela situacija pokazuje da lični odnosi imaju prednost u odnosu na profesionalne standarde u novinarstvu.
 

TV Pink je i u četvrtak veče u udarnoj informativnoj emisiji imao prilog o direktoru "Novosti", podsećajući da je protiv Vukotića Stanko Subotić podneo krivičnu prijavu zbog kriminalnih radnji u procesu privatizacije lista, ali da su to uradili i zaposleni u kompaniji ranijih godina zbog pljačke kompanije u iznosu od nekoliko desetina miliona evra u poslu izdavanja edicije "Milenijum" i "XX vek".

 

Pink podseća i da su mali akcionari tražili Vukotićevu smenu, jer je kao direktor potpisao ugovor na iznos od 500.000 evra sa nemačkom kompanijom VAC, kako bi im protivzakonito omogućio da kupe "Novosti". Tom prilikom je na inostranom računu od VAC-a primio prvu ratu od 75.000 evra.
 

Obradović, međutim, smatra da ni ova nova prozivka Vukotića na račun njegovih "starih" grehova, neće ugroziti položaj čelnika "Novosti".
 

- On je iskusan urednik koji dugo opstaje u novinarstvu i bez obzira na trenutnu kontroverzu oko njegovog odnosa sa VAC-om i cele afere oko privatizacije "Novosti", ne verujem da će ovaj sukob sa TV Pink i njegovim vlasnikom ugroziti Vukotićev status. Očigledno ne postoji volja vlasti da se na zakonit način dođe do potpune istine o vlasništvu "Novosti", i tu leži odgovor zašto je Manojlo i dalje tu gde jeste, bez obzira na ozbiljne optužbe o korupciji - kaže Obradović.
 

VAC lobirao u EP

 

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović smatra da je i nemačka medijska grupacija VAC koja je bezuspešno pokušala da kupi "Novosti", imala udela u pisanju Rezolucije koju je prošle nedelje usvojio Evropski parlament.
 

U dokumentu se navodi da je "EP zabrinut zbog kontraverzi koje okružuju priče o privatizaciji "Večernjih novosti" i poziva Vladu da osigura jednaka tretman stranim i domaćim investitorima".
 

- I u EP postoje lobi grupe koje promovišu interese određenih medijskih grupacija. VAC ima neraščićene odnose sa sadašnjim suvlasnicima "Novosti", konkretno sa Milanom Bekom i to je razlog što se "Novosti" posebno imenuju, a ne recimo "Politiku", u kojoj i dalje, suprotno zakonu, postoji državni kapital - kaže Brajović.

Subota 29.01.2011. 13:23
koka li koka !
Subota 29.01.2011. 13:40
Manjo Vukotić ima da leti kao dokaz da je država počela borbu protiv korupcije, bolje on nego Beko. Inače nema pregovora sa Dojče Telekom pa nam ostadoše samo Turci. Imperija WAC uzvraća udarac.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online