Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 27.01.2011.
22:51

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

"Hrišćanstvo na metar"

Predstojeća gradnja gigantskog krsta visine 80 metara na brdu Vinik u Nišu, te najava podizanja tog hrišćanskog znamewa na planini Rtanj iznad Sokobanje, koji bi trebalo da bude čelične konstrukcije i visine između 150 i 200 metara, kao i moguća gradanja krsta visokog 200 metara na teritoriji Eparhije mileševske, ali i jednog na Zlatiboru koji bi bio visok preko 300 metra, ocenjeni su kao pomodarstvo i megalomanija na tribini pod nazivom "Hrišćanstvo na metar" koja je održana u Nišu.

Patrijarh Irinej na osveštanju krsta u Kragujevcu

U vreme teške besparice i velikog siromaštva ogromnog broja građana Srbije, megalomanski krstovi, poručeno je sa ovog skupa, ne samo što su trn u oku osiromašenom narodu, već i nisu u duhu hrišćanstva, koje propagira skromnost i smernost, niti običajne prakse u Srbiji, gde se krstovi uglavnom vezuju za hramove i grobna mesta, a ne niču "po šumama i gorama".


Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, podsetio je da arheološki dokazi govore da je ceo Niš, odnosno njegova Tvrđava, Konstantinova zadužbina, ali je ocenio da se ovom istorijskom blagu ne poklanja skoro nikakva pažnja već decenijama unazad.


- Niš, odnosno Tvrđava, je druga Pompeja, jer je veći deo ispod nje sačuvan. Ipak, to što imamo - nemamo. Tvrđava, koju bi trebalo da ponudimo svetu, propada, a mi izmišljamo Kompleks cara Konstantina, sa megalomanskim krstom, muzejem, hotelom i bioskopom, koji najverovatnije neće zaživeti - rekao je Čerškov.


Na skupu je takođe ocenjeno da je u Srbiji u toku pomodarska trka među crkvenim visokodostojnicima i lokalnim funkcionerima ko će na svojoj teritoriji postaviti veći krst.


Podsećanja radi, na ulazu u Kragujevac već je podignut krst čija je visina 18, a raspon 11 metara, dok se na Sokolskim planinama kod Ljubovije iznad manastira posvećenog svetom vladici Nikolaju Velimiroviću nalazi pozlaćeni čelični krst visok 12 metara i težak više od dve tone. Takođe, na brdu Biokotoš iznad Užica postavljen je krst visine četiri i širine dva i po metra, a obložen fluoroscentnim materijalom radi bolje refleksije pa svetli i noću.


Pre desetak godina postavljen je i krst iznad Ivanjice, zatim iznad manastira Klisure, kod crkvice na Gradini, u Ovčar Banji, Prislonici kod Čačka, a priprema se postavljanje krsta u Ušću u blizini Ibarske magistrale. Najavljeno je takođe da će na Mučnju, na vrhu Zlatibora, biti sagrađen najveći krst na svetu - visine 333 metra, koji bi trebalo da košta oko 20 miliona evra.

Trka se nastavlja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.01.2011. 22:57
Upravu su. Umesto podizati krstove koji nicemu nece sluziti, osim takmicenju ciji ce biti veci, trebala bi Crkva da pomogne narodu koji gladuje, a ne samo da uzima od naroda i da osudjuje nevine.
Četvrtak 27.01.2011. 23:44
Sada ce neko spretan da otvori fabriku liftova za voznju kroz krst do vidikovca na vrhu. Ljudi Boziji pa 300 metara je visoka zgrada od oko 100 spratova.Nije ni ovaj od 80 metara za podcenjivanje to je oko 25 spratova.Jos ce se takvi krstovi zvati Hristov toranj kao onaj Avalski.
Petak 28.01.2011. 11:41
Ko daje više, ko daje više? Dragi vernici, Bog vam se obraća, raspisujem konkurs za javno pokazivanje ljubavi prema meni. Veći Krst, bliže ste Raju. Kakve škole? Kakve bolnice? Kakva pozorišta, kakvi bakrači? Samo krstače i crkve hoću. Ma u crkvi i da živite, i popovi da vam budu učitelji. Vraćaj srednji vek na velika vrata!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online