Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Nedelja 23.01.2011.
17:03 >> 18:53h
RTS A

Srpska delegacija brani Martijev izveštaj

Stalna delegacija Skupštine Srbije učestvovaće na Prvom redovnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u 2011. godini, od sutra do petka, 28. januara u Strazburu, na čijem dnevnom redu je i razmatranje i usvajanje izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiju. Srpsku delegaciju predvodiće Dragoljub Mićunović, a zadatak joj je da se Martijev izveštaj usvoji u neizmenjenoj formi.

Evropski parlament treba da usvoji Rezoluciju o trgovini organima
 

Delegacija srpskog parlamenta će na zasedanju nastupiti jedinstveno u odbrani izveštaja i rezolucije Martija, specijalnog izvestioca Saveta Evrope, a njen zadatak biće da ospori amandmane koji bi mogli da umanje značaj rezolucije, kazali su predstavnici srpskih parlamentarnih stranaka.

Delegaciji je, kako je rečeno, najvažnije da rezolucija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji bude usvojena u neizmenjenom tekstu, kao i da posle toga bude sprovedena kvalitetna i nepristrasna istraga.

Predsednik Srbije Boris Tadić obratiće se u sredu, 26. januara, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U delegaciji Skupštine Srbije, koju predvodi Dragoljub Mićunović, su Miloš Aligrudić, Tomislav Nikolić, Željko Ivanji, Branko Ružić, Miloš Jevtić, Nataša Vučković, Elvira Kovač, Nataša Jovanović, Bojan Kostreš, Čedomir Jovanović i Vjerica Radeta.

Predstavnici političkih stranaka, koje će imati svoje "poslanike" u PS SE složili su se da debata u toj instituciji oko tako važne teme nije prilika za iskazivanje stranačkih stavova, niti politizaciju.

Dragoljub Mićunović - Šef delegacije

Šef srpske delegacije Dragoljub Mićunović je rekao da je unutar delegacije postignuta saglasnost članova da podrže Martijev izveštaj i rezoluciju, kao i da ospore amandmane koji bi je mogli relativizovati, ali da je individualna stvar poslanika koje će tonove upotrebljavati.

I šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić rekao je da očekuje da će rezolucija biti usvojena, ali i da će članovi delegacije, koji budu imali priliku da govore na plenarnom zasedanju, akcenat staviti na ljudska prava i da neće "ulaziti u politizaciju ili nesuvislo zgrtanje političkih poena za domaće svrhe".

"Za nas je važno da je ova tema ugledala svetlost dana i da će veliki broj parlamentaraca iz drugih država dati doprinos raspravi i da će rezolucija sa preporukama imati za posledicu objektivnu istragu, procesuiranje i sankcionisanje onih koji su takav zločin počinili", rekao je Ružić.

Šefica poslaničke grupe G 17 plus Suzana Grubješić kaže da je važno da ne dođe do politizacije tog izvestaja i da on bude usvojen u obliku u kakvom je i predložen, odnosno da se ne dozvoli da se mandmanima izveštaj "razvodni".

"Očekujemo da će iz izveštaja da proizađe nepristrasna istraga. Nismo ni sudije, ni tužioci, ali očekujemo da tužilaštvo i Euleks preduzmu sve kako bi se ovaj slučaj do kraja razotkrio", kazala je Grubješić.

I lider naprednjaka Tomislava Nikolić će, prema rečima njegovog zamenika Aleksandra Vučića, raditi na tome da srpska delegacija jedinstveno nastupi u Strazburu, te da neće uraditi ništa što bi bilo protiv interesa Srbije.

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, takođe, smatra da ne može biti puno prostora za partijske politike u nastupu delegacije u PS SE.

"Ako se govori o ljudskim pravima, bez obzira da li smo liberali, socijaldemokrate, ili konzervativci, moramo štititi taj ideal, na kom počiva normalan svet", kazao je Jovanović.

LDP, prema njegovim rečima, jedino nije spreman da politikom populizma i demagogije dodatno antagonizuje srpsko sa kosovskim društvom, jer je uveren, da je svaki normalan Albanac zgrožen idejom da je bilo moguće trgovati ljudskim organima.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić kazao je da srpska delegacija treba da bude jedinstvena i "da veruje da će sve biti u redu".


On je rekao i da očekuje da rezolucija u neizmenjenom obliku bude usvojena, i naglasio da će zadatak srpske delegacije biti da ne dozvoli da tekst rezolucije pretrpi izmene.

Prema njegovom mišljenju, članovi delegacija Skupštine Srbije treba da daju izjave koje ne ohrabruju dalje priznavanje nezavisnosti južne pokrajine, a u svom nastupu treba da podsećaju da je ta tvorevina zasnovana na kriminalnim osnovama.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.01.2011. 17:59
Нешто ми говори да ће извештај да започне овако: - Поштовани посланици, извините што је господин Дик Мартин у наше име саставио овакав извештај. Ми се у целости одричемо његових навода, сем у оном делу где он каже да је извештај саставио независно и без икаквих притисака. У духу европејства ми потпуно подржавамо независност и непристрасност у писању извештаја, али још једном наглашавамо ми се ограђујемо од овог извештаја. Он не одражава наш став и ми не желимо да извештај буде препрека у нашем пузању ка Вама драга наша Европо. Ако треба ми ћемо се укопати и копати ровове као кртице да би смо дошли до Вас Европо наша ... П.С. Ту је читач нашег извештаја заплакао и плакао и плакао ...
Nedelja 23.01.2011. 17:26
Dedu neka u sredu vezu selotejpom za stolicu da ne padne opet kada Tadic bude govorio. Jedino nikom nije jasno kako ce objasniti zasto nisu insistirali kod Euleksa i Parlamenta EU do sada da se pokrene ozbiljna istraga. Ali valjda ih nece ni pitati kao ni za ostalo do sada.
Nedelja 23.01.2011. 17:26
Micunovic i Ceda ce nas sigurno spasti,daj Boze da se samo istina sazna i da se pocinioci kazne,jer ovo je strasno da se u Evropi ponovilo mucilste kao sto je bilo u Azsvicu,koje je predvodio dr,mengele,a sad su to uradili Turski i Albanski mucitelji!Evropo na tvije oci su to uradili,to je velika tuga i sramota!Najveca odgovornost je na nama Srbima da se izborimo za istinu i da se pocinioci najstrozije kazne!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online