Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Nedelja 23.01.2011.
08:49
Vestionline A

Ponoš: Sa Prištinom bez preduslova

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš izjavio je da je Beograd već mesecima spreman za pregovore s Prištinom i to bez preduslova i gotovih rešenja, jer u protivnom oni ne bi imali smisla.

Zdravko Ponoš

"Mogući su svi scenariji. Mi smo mesecima unazad spremni za razgovore, sad čekamo Prištinu. U razgovore ulazimo bez preduslova, bez gotovih rešenja, jer ako bismo to imali onda razgovori ne bi imali ni smisla", kazao je Ponoš u intervjuu "Presu".


U protivnom, rekao je Ponoš, "vratili bismo se na ono što nam je nudio Ahtisari, a to je neprihvatljivo i neodrživo. Ukoliko se krene na takav način, onda razgovori nemaju smisla".
 

Odgovor kada će početi pregovori mora se potražiti u Prištini, a kada će se završiti zavisi od toga "koliko ćemo biti konstruktivni", smatra Ponoš i navodi da smo mi "spremni da budemo konstruktivni i za nas nema zabranjenih tema".
 

Na pitanje da li je podela Kosmeta "zabranjena tema", Ponoš je odgovorio da "to nije naša pregovaračka pozicija, a videćemo sa čim će nastupiti druga strana".

Odnosi u regionu nikad bolji

 

Ponoš je rekao da je regionalna saradnja, pored evropskih integracija i rešavanja pitanja Kosova i Metohije, jedan od prioriteta naše spoljne politike.


Opšti je utisak, i to ne samo među evropskim partnerima, da odnosi među državama u regionu, posebno onih iz bivše SFRJ, nisu bili bolji od vremena raspada zajedničke države", kazao je Ponoš.


Ponoš je naglasio da se to vidi u našim odnosima sa Hrvatskom, ali i sa BiH i ostalim državama regiona, i dodao da ni sa jednom zemljom odnosi "nikada nisu toliko dobri da ne bi mogli da budu bolji".

 

Suviše smo mali - prilagodimo se


Govoreći o ukupnim međunarodnim odnosima, Ponoš je naveo da male zemlje kao što je Srbija nemaju mogućnost da utiču na strukturu međunarodnog sistema, i "mi treba samo da je prepoznamo i da prilagodimo način ostvarenja svojih nacionalnih interesa".
 

On je kazao da svet danas ima četiri pola, EU, SAD, Rusiju i Kinu. "Ti stubovi postoje sa nama i bez nas, mi to ne možemo da promenimo već treba da prilagodimo način ostvarenja svojih interesa takvoj podeli".

 

Rusija - stub spoljne politike


"Kako bude napredovao proces naših evropskih integracija, mi ćemo sve više biti deo EU stuba, a Rusija jeste i ostaće jedan od stubova naše spoljne politike na koji možemo čvrsto da se oslonimo", kazao je Ponoš.


Ponoš je rekao da su bilateralni odnosi s Rusijom unapređeni kao i saradnja na multilateralnom planu, na šta ukazuju "obim i trend ekonomske saradnje i snažna podrška koju nam Rusija pruža po pitanju Kosova".


"Konačno, ministar Vuk Jeremić je nedavno sa ministrom (Sergejom) Lavrovim u Moskvi usaglasio nacrt deklaracije o strateškom partnerstvu koju će uskoro potpisati dvojica predsednika", naveo je on.


Na pitanje kako mu izgleda danas Vojska Srbije, bivši načelnik Generalštaba je odgovorio da se trudi da drži distancu, dodavši da ima "emociju prema svemu što se dešava u vojsci" i da voli da čuje "dobre vesti iz Vojske".

 

 

Nedelja 23.01.2011. 09:03
hahahahaha ko je pa sad ovaj tip.
Nedelja 23.01.2011. 09:29
Eto kako bi vodio vojsku 1914, mi bi se prilagodili Austrougarskoj kao deo evropskog stuba i gotovo. Sto se tice Rusije i njihovog stuba, Lavrov i Jeremic jesu usaglasili nacrt deklaracije, ali posle rezolucije EP jasno je kojem smo se privoleli carstvu i cije naloge izvrsavamo. Mi cemo biti samo trziste za sva cetiri stuba, nacija bez identiteta kao motel sa prostitukama na sirokom carskom drumu.
Nedelja 23.01.2011. 09:32
koga ovaj zastupa? srbi iz srbije na celne funkcije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online