Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.01.2011.
15:31 >> 17:05h
Vestionline A

Zukorlić: Ponavljanje izbora je greška srpskih vlasti

Ponavljanje izbora za Nacionalni savet Bošnjaka 17. aprila je velika greška vlasti, jer su time odrešene ruke izabranom Bošnjačkom nacionalnom veću da se može baviti i temama koje im zakon ne propisuje, tvrdi glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, a prenose beogradski mediji.

Sve radi kako treba, zašto ponavljati izbore: Muamer Zukorlić
 

Zukorlić je rekao da to Bošnjačko nacionalno veće koje je formirala Bošnjačka kulturna zajednica uz pomoć dva većnika Bošnjačkog preporoda uspešno radi. Zbog toga, dodao je on, Bošnjaci na ponovljenim izborima neće učestvovati, odnosno Bošnjačka kulturna zajednica će bojkotovati najavljene izbore što će, kako je rekao, biti svojevrsna lekcija vlastima.


"Jer kada vas oni ne priznaju to znači da ste slobodni, zato što vas režim može priznati samo u žici i rešetkama, inače, kao slobodne nikada. Prava koja su nam Bogom data nisu predmet priznanja i nepriznanja. Do sedamdeset četvrte bili smo neopredijeljeni, nepriznati. Od sedamdeset četvrte krivo priznati kao verska skupina pod nacionalnim imenom. Poslije toga smo bili kao Mešihat nepriznati. Znači li to da nismo postojali kada nas oni nisu priznavali", zapito je Zukorlić na promociji Nacionalnog kalendara Bošnjaka za 2011. godinu.


Zukorlić je primetio da bi više bio zabrinut da je vlast kojim slučajem priznala Bošnjake, jer bi to, kako je rekao, značilo da smo potpuno asimilirani i da nam više nema spasa.

"Nastavićemo da budemo nepriznati zato što nam je tako bolje. Neka znaju da uvek jedno nepriznanje povlači drugo nepriznanje. Prijateljstvo se drži samo sa dve strane. Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji su autohton i konstitutivan narod. Oni kao takvi su u državnost Srbije unijeli svoje živote i svoju teritoriju i zato ih niko ne može izbaciti iz te države bez te dve stvari", kazao je muftija.


On je rekao da jedva čeka taj 17. april, jer će se još jednom pokazati ko je prorežimski, a ko prosandžački, kazao je muftija i dodao da će to biti još jedan ispit koga će Bošnjaci Sandžaka sa čistom desetkom položiti.


Govoreći o autonomiji Sandžaka, Zukorlić je rekao da se ona ne dobija ni na jednom beogradskom šalteru već se ona rađa, odgaja i podiže u svesti i u srcu.


Uveren da je ona u srcu svih Bošnjaka, muftija je kazao da im autonomija nije potrebna kao cilj nego kao sredstvo.


Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji je imala celu deceniju da pokaže da Srbija ima kapaciteta da Bošnjaci budu ravnopravni građani, ali da se po tom pitanju, tvrdi on, ništa nije promenilo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online