Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.01.2011.
13:51
Pres A

MUP neće da izdaje pasoše na ćirilici

Nove, biometrijske pasoše u kojima će vam ime i prezime biti ispisani ćirilicom, i dalje nije moguće dobiti u MUP-u Srbije!

Spolja može ćirilica, unutra ne: Biometrijski pasoš Srbije
 

Zaposleni na šalterima za izdavanje pasoša ne znaju da je svakom građaninu Srbije Ustavom zagarantovano pravo da se njegovo ime u pasoš upiše ćiriličnim pismom, a one koji imaju takav zahtev vraćaju uz obrazloženje da su "o tome čitali u 'Presu', ali da ne znaju kako se to radi!"

Tekst o Vladislavu Grujiću, prvom Srbinu kome je posle dve i po godine pošlo za rukom da dobije biometrijski pasoš u kome mu ime piše ćirilicom, izazvao je veliko interesovanje. Veliki broj građana javio se juče sa željom da i sami dobiju ćiriličnu putnu ispravu.

Reporter "Presa" (u svojstvu običnog građanina) uputio se u policijske stanice sa namerom da podnese zahtev da mu se izda putna isprava na ćirilici. Posle šetnje od pola sata kroz MUP u Ulici Majke Jevrosime u Beogradu bilo je jasno da od tog posla neće biti ništa.

"Dobar dan. Želeo bih da izvadim pasoš u kome će lično ime da mi bude napisano ćirilicom", pita na šalteru za izdavanje pasoša.

"Auuu, pa ne znam baš... Mislim da to nije moguće. Ipak, pitajte radnicu na onom šalteru, odmah kod ulaznih vrata", kaže zbunjena radnica.

Na drugom šalteru postavljamo isto pitanje. Ovog puta službenica je bila informisana da je moguće izvaditi pasoš u kome vam je ime ispisano na ćirilici. "Pročitala sam tekst u novinama o tome, ali zaista nisam sigurna kako se to radi. Jeste li probali da pitate na šalteru gde se vade pasoši? Jeste... Aha... Pa, ne znam. Jedino da porazgovarate sa šefom", šalje nas dalje.

U kancelariji šefa zatičemo samo pomoćnicu, koja je bila zaprepašćena pitanjem.

"Pasoš se vadi isključivo na latiničnom pismu", odbrusila je ona.

Na opasku da je Vladislav Grujić uspeo da izvadi pasoš na ćirilici, poručuje: „Pa, vi onda izvadite pasoš na ćirilici u 'Presu'".


Citiramo joj da je Ustavom zagarantovano pravo svakog građanina da mu u pasošu ime bude ispisano maternjim pismom, a pomoćnica spušta ton: "Ne znam kako da vam pomognem. Možda kad biste se obratili nekom drugom, ali kod nas se u pasošu, kao i u svim ostalim dokumentima, piše latinicom, i to je tako!"

Posle ove "ekskurzije" obilazimo još dve stanice policije i dobijamo manje-više slična tumačenja.

Goran Bašić, zamenik zaštitnika građana, koji je jedini reagovao i potvrdio ono što je Vladislav Grujić na raznim adresama pokušavao da dokaže dve i po godine, kaže za da je iz MUP-a dobio uveravanja da postoje tehnički uslovi koji omogućavaju izdavanje pasoša na ćiriličnom pismu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online