Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.01.2011.
12:00
M. Filipović - Vesti A

Nastići veruju u konačan uspeh

Nakon što im je uskraćena mogućnost da se za Božić vide sa roditeljima, o čemu je naš list već pisao, Damjan (8) i Nastasija (9) Nastić nisu na Badnje veče prisustvovali ni liturgiji u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Sakramentu.

Prošao i poligraf: Vuk Nastića Nastasijom i Damjanom

Pošto im u hramu, gde je trebalo da dođu u pratnji socijalnog radnika, ne bi bio omogućen čak ni susret sa vršnjacima, takođe ni prilika da dobiju božićne poklone, roditelji, Vuk i Verica Nastić, odlučili su da odustanu od zahteva da njihovu decu pod policijskim okolnostima dovode u crkvu jer bi to za njih bila nova, neprihvatljiva tortura.
 

- Verica je na Badnji dan videla Damjana, ali smo, na žalost, u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Sakramentu i na Badnje veče i na Božić bili bez naših mališana, ali okruženi prijateljima koji su s nama kroz sve ove dane teške borbe da vratimo decu. U slučaju ima mnogo novosti i mi se sada vrlo optimistički nadamo pozitivnom razrešenju - kaže za "Vesti" Vuk Nastić.
 

On je potvrdio da je prošao test na detektoru laži, koji je bio vrlo mučan i neprijatan, ali, kako je rekao, najvažniji je ishod, tako da će i to na sudu služiti kao dokaz u njihovu korist.
 

Razdvojeni sedam meseci

Vuku i Verici Nastić, da podsetimo, deca su oduzeta 8. juna prošle godine po odluci Agencije za zaštitu dece. Od tada su oni odvojeni od Damjana i Nastasije. Povod za oduzimanje bile su fotografije pronađene u kompjuteru oca, na kojima se deca naga kupaju u kupatilu. Deca su oduzeta zbog navodnih optužbi za zlostavljanje.

- Deca su još uvek u meksičkoj porodici, ali su naši advokati tražili da ih više ne vode u katoličku crkvu već, ako ne mogu da ih vode u srpsku crkvu u Sakramentu, da ih dovode u grčku pravoslavnu crkvu u Staktonu. Čini mi se da Agencija za zaštitu dece već polako podleže pritiscima i američkih vlasti i javnosti i pravde i prava, pa imamo mnogo razloga da verujemo da će se sve okončati u našu korist.
 

Kako saznajemo, američke vlasti (kancelarija državnog javnog tužioca) pokrenule su nezavisnu istragu o celom slučaju, sa posebnim akcentom na rasnu i versku diskriminaciju, pa će i detalji te istrage uskoro biti poznati. Generalni konzul Srbije iz Čikaga Desko Nikitović uputio je pismo Agenciji, jer još uvek nije dobio odgovor na zahtev da sa psihologom poseti mališane, a u tim odbrane uključila se i Meg Bruck, čuveni psiholog iz Baltimora, stručnjak za ovakve slučajeve. Ona će kao dokaz priložiti svoje nalaze o metodama koje su primenjivane nad decom u procesu istrage i tokom boravka u starateljskoj porodici. Svi dokazi moraju biti dostavljeni sudu do 13. januara.
 

- Nažalost, sigurni smo da se ništa neće okončati na prvom ročištu, 26. januara, jer naši advokati sada zahtevaju da se poništi naše priznanje koje smo po savetu prethodnog advokata sudu dali u decembru, priznajući nebrigu o deci. Advokati koji nas sada brane (Dejvid Buje i Robert Pauel) tvrde da nije bilo nikakvih dokaza za to priznanje i sada žele da čitav slučaj krene iz početka. Istina, to će značiti malo odlaganje procesa, ali smo sigurni da će suđenje početi u prvoj nedelji februara - kaže Vuk Nastić.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.01.2011. 13:18
Ko se sa amerima u kolo uhvati, tesko njemu. Daj Boze da se sve dobro zavrsi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online