Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.01.2011.
06:17 >> 12:43h
Blic A

Ako znate mađarski dobićete i pasoš

Vojvođani koji znaju mađarski jezik ili imaju nekog pretka koji je imao mađarsko državljanstvo, a njih nije malo, s obzirom na istorijske okolnosti pre šezdesetak godina, mogu da zatraže mađarsko državljanstvo.

Balint Pastor: Za državljanstvo Mađarske lako mogu da konkurišu i oni koji nisu Mađari
 

Balint Pastor, šef poslaničkog kluba manjina u Skupštini Srbije i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara, je, osim gorepomenute izjave, za beogradski “Blic“ rekao da “svaki starosedelac, koji ne mora biti Mađar, ima iste šanse kao i ja da dobije mađarsko državljanstvo“.


Pošto je počela primena zakona o dvojnom državljanstvu koji je Mađarska donela prošle godine, očekuje se da, kako kaže mađarski ambasador u Beogradu Oskar Nikovic, svaki treći Mađar iz Srbije zatraži državljanstvo. Međutim, pogodnosti koje pasoš i sve što uz njega ide daje stanovnicima zemalja koje još nisu članice EU ne moraju nužno koristiti samo Mađari. Jer, mađarski zakon donet je po evropskim standardima, a oni zabranjuju nacionalna ograničenja u stvarima državljanstva.
 

Reakcije u Rumuniji i Slovačkoj

U Rumuniji je više hiljada pripadnika mađarske manjine već prvog dana kada je novi zakon stupio na snagu uputilo zahtev konzulatima u Rumuniji, a procene su da bi u Transilvaniji stotine hiljada ljudi želelo da dobije mađarsko državljanstvo. Neki političari u Slovačkoj, koja takođe ima brojnu mađarsku manjinu, osuđuju novi zakon i idu dotle da zakon ocenjuju kao “pretnju za bezbednost“.

- Interesovanje u Vojvodini je veliko i, kako su mi rekli u konzulatu Mađarske u Subotici, svi termini za predavanje zahteva za mađarsko državljanstvo su već zakazani do maja. Za Mađare u Vojvodini to je pre svega značajno jer jača pripadnost jednom narodu, što je prvi razlog zbog koga se građani Srbije interesuju da dobiju dvojno državljanstvo - rekao je Pastor za “Blic”.

Dobijanje mađarskog pasoša je najmanja pogodnost koja ide uz državljanstvo, pogotovo od kako je Srbija na beloj Šengen listi. Državljanstvo zemlje članice EU omogućava pravo na posao, socijalne pogodnosti, pravo imovine ali i pravo glasa. Naravno, ova prava se stiču tek nakon dobijanja boravišne dozvole, ali nju je moguće dobiti ako se ima državljanstvo.

- Mađari van Mađarske mogu ali i ne moraju pristupiti dvojnom državljanstvu, ukoliko prihvate dvojno državljanstvo, kao građani Srbije ne gube ni jedno pravo, niti im se menja položaj kao pripadnika nacionalne manjine. Ukoliko se pokuša dati procena broja naših državljana koji bi prihvatili dvojno državljanstvo, mora se imati u vidu da je nakon ukidanja šengenskih viza, dvojno državljanstvo sigurno izgubilo na privlačnosti - rekao je za “Blic” Svetozar Čiplić, ministar za manjine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online