Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 21.12.2010.
04:16
Novosti A

Srbi bili zatočeni na ranču Saljija Beriše

Najviše Srba bilo je zatočeno nedaleko od Tirane, na ranču nekadašnjeg predsednika Albanije Saljija Beriše. Među zatvorenicima su bili i Romi, Bošnjaci, kao i devojke iz Ukrajine, Rumunije, Bugarske... Otkrila sam, odlazeći u Albaniju, da je u zatvorima držana 821 osoba, kao i da su većini bili izvađeni organi. Tiho, gotovo šapatom, za "Novosti" govori pedesetogodišnja Lj.K, prvi put otkrivajući šokantne rezultate sopstvene istrage. I danas živi u strahu. Pod stalnim je pretnjama. Zato i ne želi da joj se otkrije identitet.

Lj. K. otkrila celokupnu šemu rada krvnika iz OVK na čelu sa Hašimom Tačijem

- Sticajem mnogobrojnih okolnosti, uključila sam se u potragu za kidnapovanim Srbima - nastavlja priču naša sagovornica. - Zato sam 17 puta odlazila u Albaniju, što potvrđuju i pečati u mom pasošu.

Tragajući za sudbinama nestalih, ona je otkrila celokupnu šemu rada krvnika iz OVK na čelu sa Hašimom Tačijem. Sve je rađeno uhodanim kanalima o kojima su bili obavešteni pojedini političari iz Albanije.

- Srbe i nealbance, pre odvođenja u Albaniju, teroristi su držali u zatvorima i logorima na Kosmetu - navodi Lj. K. - Svakodnevno su ih mučili, iskorišćavali kao radnu snagu za izgradnju objekata, puteva..., radili su na strugovima. Za postojanje ovih mučilišta za Srbe znali su predstavnici međunarodne zajednice i pred tim zatvarali i oči i uši.

Ona podseća da su porodicama kidnapovanih Srba, "mirovnjaci" na Kosmetu samo ponavljali: Pretražili smo sve, nema logora i zatvora.

- Mi smo, ipak, tragali i prikupljali podatke uz pomoć dojučerašnjih prijatelja Albanaca, ali i državnih organa Srbije - objašnjava naša sagovornica.

Istraga je sporo odmicala. Sakupljale su se informacije. Javljali su se svedoci. I istina je, polako, nalazila put.

- Na Kosovu i Metohiju bilo je 145 zatvora i logora gde su bili kidnapovani Srbi - dodaje pedesetogodišnja žena. - Zatočenici su često menjali zatvore. Jedan broj otetih je još 1999. godine prebačen je u Albaniju.

Svaka od pet komandi OVK imala je na Kosmetu svoj nelegalni zatvor. Najveći, sa 170 zatočenih Srba, formiran je nadomak Prištine, u mestu Matičane. Drugi po veličini bio je u Kosovu Polju, pored nekadašnjeg objekta klanice, a treći zatvor u Osnovnoj školi "Zajnel Ajdini", u prištinskom naselju Vranjevac.

-Od prijatelja sam 10. decembra 1999. saznala da se jedan od zatvora nalazi u Uroševcu, preko puta baze američkog Kfora. Tu je bilo dvadesetak Srba - kaže Lj. K.

Naša sagovornica je došla do podataka da su nekima od 400 otetih Srba organi izvađeni već na Kosmetu. Navodno, dve "operacione sale" bile su u Gnjilanu i Uroševcu, u kojima je radilo po nekoliko lekara.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.12.2010. 12:09
Samo me zanima da je nekom iz vlade otet,brat,sestra ili dete da li bi ste ignorisali?Sram vas bilo,nije mi krivo sto je medjunarodna zajednica znala nego zato sto su nasi cutali,ZASTO SAD CUTITE,CEGA SE PLASITE,CEGA?iSTINE?Ona ce se kad tad otkriti a ja bih volela da se sto pre sve razotkrije i volela bih da se nasima sudi u Srbiji koji su znali a prikrivali ovaj uzasni zlocin,VOLELA BIH DA VAM MAJKEI SESTRE NESTALIH,sude!Sram vas bilo bagro belosvedska zar ima nesto svetije od zivota?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online