Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.12.2010.
17:10 >> 18:26h
Vestionline A

Srbija u SE traži procesuiranje zločinaca

Rasim Ljajić upoznao je danas u Strazburu predstavnike Parlamentarne skupštine Saveta Evrope sa očekivanjima Srbije da izveštaj specijalnog izvestioca Dika Martija o trgovini ljudskim organima bude usvojen 25. januara.

I rezolucija i preporuke: Rasim Ljajić

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom je rekao da je generalnom sekretaru PSSE Mateu Sarinasu i komesaru za ljudska prava Tomasu Hamarbergu preneo da bi, pored rezolucije, trebalo da budu usvojene i preporuke Komiteta ministara koji ima ovlašćenja da od država članica SE zatraži da pruže pomoć pre svega Euleksu u daljem procesuiranju i istragama koje bi onda morale da budu sprovedene.

“S obzirom da je Srbija učinila puno u procesuiranju krivičnih dela iz oblasti ratnih zločina, da je naše tužilaštvo za ratne zločine do sada procesuiralo 383 predmeta u postupku ratnih zločina, samim tim, očekujemo da i drugi to učine, u konkretnom slučaju da to uradi Euleks”, rekao je Ljajić.

UNMIK je kriv!

On je rekao da “odgovornost naravno leži pre svega na predstavnicima međunarodne zajednice, tačnije, UNMIK-a koji do sada nisu ništa učinili na rasvetljavanju svih ovih slučajeva, naprotiv, ima elemenata otvorene opstrukcije od objavljivanja praktično prvih informacija o teškim kršenjima ljudskih prava uključujući i trgovinu ljudskim organima”.

Ljajić je rekao da je dobio uveravanja da će Parlamentarna skupština raspravljati o  pitanju usvajanja preporuka, da će sigurno biti i amandmana na predlog te rezolucije i da će se voditi jedna otvorena debata koja će na kraju, kako veruje, rezultirati usvajanjem izveštaja i rezolucije.

"Naš je interes da tu budu donete i odgovarajuće preporuke za Komitet ministara Saveta Evrope", naveo je on dodavši da je za usvajanje rezolucije potrebna prosta većina poslanika, ali je za usvajanje preporuka potrebno dve trećine poslanika.

"Mi odmah posle Nove godine moramo nastaviti sa našom akcijom mobilisanja svih zainteresovanih, pre svega ovde u Savetu Evrope, kako bi obezbedili potreban broj glasova za usvajanje i preporuka", kazao je Ljajić.

Humanitarno, a ne političko pitanje

Drugim rečima, objasnio je on, naša je intencija da ova stvar ne sme da bude niti politizovana, niti je ovo predmet jedne političke borbe.

"Ovde se isključivo radi o jednom humanitarnom pitanju, pitanju ljudskih prava i mi nemamo pravo da zbog žrtava i zbog procesa pomirenja ovu stvar na bilo koji način marginalizujemo, niti ćemo dozvoliti da neko na bilo koji način relativizira celi izveštaj Dika Martija", rekao je Ljajić.

On je istakao da se i bez prejudiciranja, bez krivice, bez ulaženja u suštinu onoga što je navedeno, u izveštaju radi o ozbiljnim optužbama i o sumnjama za teška krivična dela iz oblasti ratnih zločina i da zato cela stvar mora da dobije svoj epilog, pre svega, na sudu.

"Ovo jeste isključivo pravno pitanje i nećemo dozvoliti da političkim sredstvima ono bude na bilo koji način marginalizovano", poručio je Ljajić.

 

Vekarić: Dobar potez


Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je Ljajićeva poseta jako dobar potez i da on prenosi stav Srbije da mora da se uradi ozbiljna istraga na svim lokacijama i da se navodi iz izveštaja Dika Martija moraju istražiti.


"Ukoliko do toga ne dođe, ostaće sumnja koja nije nikome u interesu. Niko ne može da se sklanja iza ovakvih ljudi, ukoliko je to tačno, ma koliko je neka politika koja štiti interese Tačija i ostalih jaka", rekao je Vekarić u Dnevniku RTS-a.


Vekarić ističe da je naročito važno to što će Ljajić tražiti da se pokrene postupak protiv svih koji su ometali istragu o trgovini organima, uključujući i tadašnje čelnike UNMIK-a.
 

"Mi imamo konkretne dokaze da je taj predmet sakrivan od očiju javnosti", rekao je Vekarić.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.12.2010. 17:24
?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online