Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 19.12.2010.
05:52
B92 A

''Srbiji može da se desi novi Kosmet''

Sandžački muftija Muamer Zukorlić izjavio je da režim u Beogradu svojim ignorantskim ponašanjem može od Sandžaka da napravi "novo Kosovo i Metohiju".

"Ukoliko političke poruke s vrha idu stalno u pravcu da se nama ne veruje, onda je jako teško uspostavljati stabilnost”, rekao je Zukorlić za novosadski "Dnevnik", a prenosi B92.

“I neuporedivo je veća šansa da Sandžak postane novo Kosovo ovakvim ponašanjem. Sve je isto kao što je Milošević radio na Kosovu i Metohiji", smatra on.

Nove provokacije i pretnje Muamera Zukorlića, a država ćuti...
 

On je kazao da je Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), čiji je nosilac liste bio u izborima za Bošnjački nacionalni savet (BNS), zbog ponašanja vlasti u Beogradu, proširila svoje zahteve sa kulturno-prosvetne autonomije na punu autonomiju Sandžaka, koja, prema njegovim rečima, ima svoje istorijsko i ustavno uporište.

"Mi samo tražimo stepenastu vlast isključivo u okvirima Ustava, jer podsetiću da najviši pravni akt Srbije predviđa mogućnost osnivanja novih autonomija", objasnio je Zukorlić.

On je rekao da je odlučio da se obrati međunarodnim institucijama i javnosti jer organi vlasti u Srbiji ne daju šansu da se u domaćim institucijama u okviru postojećih zakona reše problemi.

"U tom kontekstu je tačno da mi aktivno delujemo na polju internacionalizacije bošnjačkog i sandžačkog pitanja u Srbiji", kazao je Zukorlić.

On je naveo da je spreman da prestane sa takvim aktivnostima ukoliko država pokaže dobru volju da otvorena pitanja kroz dijalog reši u okvirima sistema vlasti Srbije.

Zukorlić je rekao da bi BKZ pristala na nove izbore za BNS isključivo ako bi celokupni predizborni, izborni i postizborni postupak, što uključuje i kontrolu biračkih spiskova, bio organizovan od strane sedišta Misije OEBS-a u Beču.

On je ponovio optužbe na račun šefa Misije OEBS-a u Srbiji Dimitriosa Kipreosa, za koga je rekao da je bio pristrasan prilikom afere o izborima za BNS.

Zukorlić je dodao nema ništa protiv OEBS-a kao organizacije, koja je, kako je kazao, kroz protekle decenije pokazala svoju kredibilnost i objektivnost, ali je rekao da je Kipreos "pojedinac koji deluje potpuno suprotno načelima i principima OEBS-a".

Zukorlić je kazao da mu "ne pada na pamet" da bude na čelu političke partije, ali je dodao da mu njegova duhovna i obrazovna pozicija u bošnjačkom narodu ne smeta da ima politički stav i da ga otvoreno kaže.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.12.2010. 07:49
zapanjujuce je da niko ne reaguje na izjave ovog coveka. domacini srbije probudite se!
Nedelja 19.12.2010. 12:41
Ovog puftiju,treba tuziti pa sta radi ono pravosudje treba ga uhapsiti,Raska je Srpska oblast a on i njemu slicni ako im se nesvidja put pod noge i u Tursku!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online