Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.08.2018.
21:35
Vestionline, rts.rs A

Gde se prodaju mlade za 700 evra?

U Kruševcu je pre nekoliko dana na lokalnom portalu najavljena romska svadba mladenaca od 10 i 11 godina.

youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Dečji brakovi retki su u opštoj populaciji u Srbiji, ali ne i kod Roma. Roditelji ugovaraju brakove dece pre punoletstva, a neretko je reč i o trgovini decom. Najugroženije su devojčice - svaka druga uda se pre 18. godine, a gotovo svaka peta pre navršene 15. godine.

Aktivistkinje udruženja "Romani cikna" godinama beleže ispovesti Romkinja koje su veoma rano morale da se udaju.

- Živela sam sa majkom i još tri sestre. Bilo je dana kada nismo imale šta da jedemo. Bilo je dana i kada smo se smrzavale, ali uvek smo bile zajedno, srećne sa onim što imamo. Sve do dana kada je moja majka odlučila da me uda. Moja vrednost bila je 700 evra i boks cigareta. Tada sam imala 12 ili 13 godina, nisam baš sigurna - priča jedna Romkinja.

Aktivistkinja udruženja Milica Petrović kaže da kada idu po romskim naseljima, dobijaju odgovore da dečjih brakova više nema.

- I zaista jeste toga mnogo manje nego što se ranije dešavalo, ali ga još ima. Nema pravila, nekada dečak bude od 11, 12 godina, a devojčica malo starija od 13, 14 godina - dodaje Milica.

U prilog tome govori i anonimna prijava koja se našla na jednom kruševačkom portalu o dečjem braku. Nažalost, i pored želje da se ukaže na teško krivično delo, reakcije nije bilo.

- Mi nemamo razrađene mehanizme reagovanja i delovanja u takvim kritičnim situacijama. Policija je retko imala situacije da je reagovala na anonimne prijave, ali nije bilo svedoka. Problem je u tome što niko nije spreman da svedoči, jer se boje posledica - kaže Snežana Živković iz udruženja "Romani cikna".

Institucija koja se bori sa problemom ranih brakova je Centar za socijalni rad.

- Reakcija institucija sistema nije ujednačena u ovom delu, pa je neophodno povezati se, kao što smo imali situaciju u okviru pojave nasilja u porodici - kroz razne dogovore i sporazume sa policijom, tužilaštvom, sa zdravstvenim sistemom, sa školstvom - kaže Irena Zarić iz Centra za socijalni rad u Kruševcu. 

Podaci o maloletničkim brakovima u romskoj populaciji su zabrinjavajući. Na području grada Kruševca prema istraživanjima ih je blizu 80 procenata, poređenja radi, u većinskoj populaciji ih je osam odsto.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online