Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 11.11.2010.
18:28
Tanjug A

"OVK mi čupao nokte i sekao me motornom testerom"

Na suđenju "Gnjilanskoj grupi" Žarko Đorđević je danas ispričao kako su mu Albanci čupali nokte klještima i mučili ga motornom testerom.

Privođenje Gnjilanske grupe

"Tukli su me do onesvešćivanja, telo mi je bilo plavo od modrica", rekao je Đorđević na suđenju pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za ratni zločin u Gnjilanu 1999. godine.

Đorđević je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, rekao da su ga u junu 1999. godine kidnapovale komšije Albanci, koji su ga odveli do sela Vrban gde je bio zarobljen sedam dana. On je ispričao da zbog poveza koji je imao preko očiju nije video ko ga je mučio, niti ko mu je nogu zasekao motornom testerom.

"Zašto i ti nisi otišao za Srbiju, pitali su prisiljavajući me da priznam ubistvo 23 njihovih ljudi", rekao je Đorđević.

Svedok Dobrivoje Metodijević iz Gnjilana ispričao je da su mu 25. juna 1999. godine braća "Bandit" i "Bilder" Skender kidnapovali sina čiji su posmrtni ostaci pronađeni 2006. godine.

"Tog Bildera sam video posle kindapovanja, ali nisam smeo da ga pitam šta je bilo sa mojim sinom", rekao je Metodijević.

Svedok Slavica Antić ispričala je da su joj oca, i brata od strica ubili dok su u polju kosili travu. "Otac je pogođen sa dva metka u predelu grudi, a bratanac je bio izrešetan" , rekla je ona.

Optužnicom tužlastva za ratne zlocicne 17 bivših pripadnika "Gnjilanske grupe" OVK terete se za ubijanje i mučenje civila u Gnjilanu 1999. godine. Postupak protiv osam od 17 optuženih je razvojen jer su oni u bekstvu, pa im se sudi u odsusvtu.

Pripadnci "Gnjilanske grupe" terete se da su od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili najmanje 80 osoba. Na teret im se stavlja i nestanak najmanje 34 osobe čija se sudbina do danas ne zna, a najmanje 153 je protivpravno lišeno slobode, mučeno, a zatim pušteno, navodi se u optužnici.

Optuženi koji se nalaze u pritvoru beogradskog Okružnog zatvora su Nazif Hasani, Ahmet Hasani, Faton Hajdari, Samet Hajdari, Ferat Hajdari, Kamber Sahiti, Selimoan Sadiku, Aguš Memiši i Burim Fazli.

Optuženi koji su u bekstvu su Ajdari Fazlija, Alija Redžepi, Šaćiri Šaćir, Muslija Šefket, Alija Sadik, Alija Idriz, Nuhija Šemsi i Halimi Ramadan.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 11.11.2010. 18:42
Ima sada da se pojavi izaslanik EU i Amerike koji ce da naredi Tadicu da pusti na slobodu zlocince kao sto je pustio Ganica i Jurisica i jos ce morati da im se izvini.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online