Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.10.2010.
04:14
E. V. A

Plaćenik nišanio vođu jugo-mafije

Policija iz Švedske ni posle više od mesec dana nije uspela pouzdano da identifikuje plaćenika koji je 5. septembra trebalo da likvidira vođu jugo-mafije u Malmeu! U međuvremenu, otac i sin koji su ranili plaćenog ubicu pušteni su iz pritvora, jer je sudija smatrao da su zbog samoodbrane imali pravo da pucaju.

Uhapšeni muškarac sve vreme tvrdi da je greškom dospeo u ulaz u kojem stanuje jedan od vođa zaraćenih kriminalnih grupa koje vode poreklo iz bivše Jugoslavije. Došlo je do tuče u kojoj je plaćenik pogođen sa dva metka u nogu, ali istraga još nije uspela da utvrdi sve detalje ovog događaja. Osumnjičeni plaćenik je uhapšen zbog lažnog pasoša i zato što krije svoj identitet, a tužilac još čeka sa dizanjem optužnice za pokušaj ubistva.

Policijske patrole ispred zgrade u kojoj se dogodio obračun

Iako je državni tužilac Jan Pernevi tvrdio da je pucao otac vođe jugo-mafije, prvostepeni sud je odlučio da ga pusti iz pritvora zbog nedostatka dokaza.
 

Bomba ispred restorana


Istorija sukoba suparničkih kriminalnih grupa je dugačka, a tokom ranijih obračuna bila je postavljena bomba ispred restorana u Lundu čiji su vlasnici bile vođe kriminalnih grupa koje vode poreklo iz nekadašnje Jugoslavije.

 

U gansterskom ratu policija je dosad više puta hapsila vođe rivalskih grupa. Protiv 22-godišnjaka, koji važi za jednog od glavnih ljudi među sukobljenim grupama, podignuta je optužnica jer mu je za pojasom nađen pištolj, a kod njegovog 24-godišnjeg prijatelja, koji je uhvaćen zajedno s njim, nađeni su "škorpion" napravljen u "Crvenoj zastavi" i skraćena puška "kratež". Dosad je "gansterski rat" u Malmeu odneo više života.

- Ovo je teško dokazati. U sukob su umešane tri osobe koje su ispričale tri različite verzije događaja. Znam da je teško da ih zadržimo u pritvoru, ali ako budu pušteni, postoji rizik da se otac i sin na slobodi dogovore šta će da pričaju - napomenuo je tužilac Pernevi, posle čega je sud ipak odlučio da oca pusti iz pritvora.


Pucnjava se desila 5. sepetmbra u stambenoj zgradi na Rusengordu u Malmeu koji je poznat po velikom broju stranaca, među kojima je veliki broj bivših Jugoslovena.

Kada je stigla policija, našli su tragove krvi u hodniku i kasnije krvavog čoveka u obližnjem gradu Lundu. Kada su uporedili krv iz hodnika sa povređenim, ispostavilo se da je reč o istoj osobi. Ranjeni čovek je pokazao bugarski pasoš za koji je kasnije utvrđeno da je lažan.
 

Prema njegovoj izjavi, namera mu nije bila da nekog ubije, već je sam bio napadnut u hodniku bez ikakvog razloga. Tokom saslušanja on je davao različite izjave i istražitelji ne veruju da je govorio istinu.


Policija strahuje da će ovaj događaj biti povod za ponovo rasplamsavanje gangsterskog rata koji je donedavno potresao celu južnu Švedsku i koji je odneo više života. Sumnja se da je plaćeni ubica došao iz inostranstva samo da bi likivdirao vođu jugo-mafije.
 

- Imamo dobru kontrolu nad ovim kriminalnim grupama. Sada smo je još pooštrili - kazao je Bu Lundkvist, predstavnik regionalne policije.

Policija traži dokaze

On, međutim, nije krio zabrinutost zbog odmazde koja bi mogla da usledi nakon što je plaćenik trebalo da ubije vođu jugo-mafije.


- Ove dve grupe obavezno se svete i pucaju jedni na druge. Sada je bio red da se osvete napadnutom vođi i na ovome, plašimo se, neće stati - kazao je Lundkvist.
 

U gansterkom ratu jugo-bandi pobijena su braća vođa suparničkih grupa. Prvo je ubijen jedan od vođa takozvane M-grupe 14. avgusta prošle godine na benzinskoj pumpi u Malmeu, o čemu su "Vesti" tada opširno izveštavale. Napadač je ispalio više metaka na 23-godišnjaka koji je sedeo sam u automobilu, a onda ga je izvukao napolje, seo u žrtvino vozilo i pobegao. Nakon mesec dana ubica je otkriven na osnovu tragova koje je ostavio u automobilu.
 

Nedavno je ubica osuđen na dugogodišnju robiju, a u međuvrenmenu je likvidiran brat vođe rivalske grupe. Ubice još nisu pohvatane.

 

Oružje lako dostupno


U Malmeu je oružje lako dostupno i kriminalne grupe su stalno naoružane.
- Njihovo oružje je uvek spremno za upotrebu, što znači da manji incidenti mogu da imaju jako velike posledice - kazao je jedan od istražitelja.
Policija je zaplenila dva pištolja za koje se sumnja da su korišteni tokom pucnjave u ulazu.
- Sumnjamo da je otac pucao a ne sin, rekao je državni tužilac ali nije hteo da otkrije da li je otac sam preuzeo odgovornost.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online