Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.09.2010.
16:19 >> 21:14h
Tanjug A

"Kurir" uzvraća kontratužbom LDP-u

Liberalno-demokratska partija podnela je danas Prvom osnovnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv glavnog i odgovornog urednika lista "Kurir" Jovice Krtinića zbog zloupotrebe službenog položaja, izjavio je danas lider LDP Čedomir Jovanović. Redakcija "Kurira" saopštila je večeras da LDP podnošenjem tužbe protiv tog lista i "iznošenjem nepotkrepljenih tvrdnji", vrši "nedopustiv pritisak na novinarsku slobodu", i najavila da će zbog toga protiv lidera LDP Čedomira Jovanovića podneti prijavu.

Pretili mu iz "Kurira": Čedomir Jovanović
 


Jovanović je rekao da je iz tog lista pred zakazanu konferenciju LDP 19. septembra stigla SMS poruka "Kurira" da tu konferenciju otkažu ili će krenuti u kampanju protiv LDP, a zatim i poruka Krtinića biznismenu Milanu Beku da utiče da se konferencija otkaže ili će u suprotnom pokrenuti kampanju protiv njega.

LDP: Ko uređuje "Kurir" - vojska ili Tadićev kabinet

 

"Interesuje nas gde je vlasnik tog lista Radosav Rodić, šta se dešava sa vlasničkom strukturom tog lista i interesuje nas koja zapravo redakcija uređuje 'Kurir'. Da li je vojno krilo ili se 'Kurir' uređuje u kabinetu predsednika Republike. Šta je uređivačka politika 'Kurira' to je ono što nas interesuje", rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine kazao da su to u osnovi za pokretanje krivičnog postupka, što je ta stranka i uradila, i dodao da je, koliko je upoznat, i Beko predao tužilaštvu prijavu protiv "Kurira" zbog te poruke.


Jovanović je kazao da je stupio u kontakt sa predstavnicima novinarskih udruženja i da će ta udruženja biti u toku dana upoznata sa SMS porukama koje su poslate.
 

"Nadam se da će u sudskom postupku to sve biti raščišćeno", rekao je Jovanović i ocenio da se mora potpuno rasvetliti pozadina stanja u "Kuriru".

Kurir: LDP vrši pritisak na novinarsku slobodu

 

"Kurir se odlučno suprotstavlja upornim pokušajima LDP i njenog lidera, koji po ko zna koji put vrši nedopustiv pritisak na novinarsku slobodu i daju sebi za pravo da se mešaju u pitanje uređivačke politike medija", navedeno je saopštenju "Kurira". Redakcija je saopštila i da je LDP, insinuacijama da taj list "uređuje vojno krilo ili kabinet predsednika Republike", dala sebi za pravo da "u javnost lansira ničim potkrepljene tvrdnje i da direktnom pretnjom i pritiscima pokuša da disciplinuje i ućutka Kurir".

 

Lider LDP je naveo da se vlasnik "Kurira" godinu dana nalazi u zatvoru zbog optužbi da je izvršio poreske pronevere i druga krivična dela i zapitao da li je Rodić u "državnom apartmanu na VMA ili Centralnom zatvoru" i da li ta činjenica da je u VMA a ne u zatvoru "opravdanje za prepakivanje vlasničke strukture Kurira" i da li je taj status Rodića "plaćen novom uređivačkom politikom koja je vrlo selektivna".


LDP je na konferenciji za novinare 19. septembra pokrenuo pitanje vlasničke strukture i uticaja na uređivačku politiku lista "Kurir".

UNS poziva "Kurir" na Sud časti

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas da je nedopustiv postupak urednika dnevnog lista ''Kurir'' koji su u SMS porukama ucenjivali opozicionog političara i biznismena, preteći im objavljivanjem kompromitujućih sadržaja. Ovakvo ponašanje je nespojivo sa novinarskom profesijom i Etičkim kodeksom novinara Srbije, saopštio je UNS ističući da mediji ne postoje da ucenjuju, prete i iznuđuju, već da objavljuju informacije koje su prethodno s dužnom novinarskom pažnjom proverili. 
''Predlažemo da se ovim povodom sastanu sudovi časti UNS-a i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i zajednički se odrede prema ovom svojevrsnom medijskom 'reketiranju', bez obzira na to što pomenuti urednici nisu članovi novinarskih udruženja'', kaže se u saopštenju.

UNS podseća da su glavni urednik "Kurira" Jovica Krtinić i njegov zamenik Branislav Bjelica, prošlog vikenda od Milana Beka i člana Predsedništva Liberalno-demokratske partije Zorana Ostojića tražili da utiču na predsednika LDP Čedomira Jovanovića kako ne bi izlazio u javnost sa određenim tvrdnjama o "Kuriru" i njegovom vlasniku. U porukama su zapretili da će "Kurir", u suprotnom, o njima ''svašta da objavi", navodi se u saopštenju UNS-a.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online