Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.07.2010.
12:00
D. N. P. - Vesti A

Cveta šverc lažnog dizela

Vlasnici benzinskih pumpi u Raški, Kraljevu, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i drugim gradovima "oko severnog Kosmeta" tvrde da im je promet opao i za 50 odsto i za to okrivljuju državu koja je "pumpadžijama" iz Leška, Leposavića, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka omogućila da gorivo natočeno u Pančevu ili Beogradu prodaju i do 30 posto jeftinije nego u Srbiji.

Prodavci goriva na severu Kosmeta ne plaćaju PDV i u startu su od nas jeftiniji za 18 odsto, osim toga, u evro-dizel i dizel sipaju znatne količine jeftinog "baznog ulja" iz Modriče ili petroleja iz Bugarske, koji se inače koristi kao komponenta za farbanje čamaca i brodova, pa im nije teško da dodatno obore cene. I dok oni tako, delom i na prevaru, zgrću milione, mi jedva preživljavamo - upozorava Nusret Murtezić, vlasnik jedne benzinske pumpe u okolini Novog Pazara.

Jedna od divljih pumpi na severu Kosmeta


- Kamiondžije uglavnom znaju da je gorivo obogaćeno "baznim uljem" i petrolejom loše za motor, ali ga, pošto je znatno jeftinije, listom koriste, vlasnici šlepera samo na jednom punjenju rezervoara uštede i po 200 evra - kaže Šefik Dolovac, vlasnik pumpe iz okoline Tutina kome je promet opao za 50 odsto.
 

Dnevno stotine cisterni


Preko kontrolnih punktova Tabalije kod Zubinog Potoka i Jarinje kod Leposavića na severni Kosmet dnevno uđe i po nekoliko stotina cisterni sa gorivom, ispada da se dnevno više potroši evro-dizela na severu Kosmeta, gde živi 80.000 ljudi, nego u Beogradu sa dva miliona žudi i znatno više vozila.

 

Deo jeftinog goriva sa severa Kosmeta ilegalnim kanalim ponovo se vraća u Srbiju i prodaje po višim cenama na ovdašnjim pumpama, a znatno veći deo kupuju Albanci koji u dugim kolonama dolaze do Dudinog krša kod Kosovske Mitrovice, neki i do Leškja, gde pune rezervoare jeftinim evro-dizelom i dizelom.


- Vozilo malo više dimi, moguće je da će stradati i neki filter, ali isplati se, kriza je velika, svaka ušteda je dobrodošla - kaže vozač kamiona iz Novog Pazara Edib Ramović, koji pred svako putovanje u Vojvodinu rezervoare puni u "međuzoni" kod Leška.


Država se još u vreme dok je premijer bio Vojislav Koštunica svesno odrekla PDV-a da bi navodno, jeftinijim gorivom, pomogla Srbima na Kosovu i Metohiji. Mada državna kasa ostaje "kraća" za milione evra, posao sa gorivom na severu Kosmeta cveta i nikome u Srbiji ne pada na pamet da u ovoj oblasti zavede red.


- U sve su upleteni veliki igrači iz "vrha", vrte se i zarađuju velike pare, nije njima ni do države, ni do naroda već do svog džepa, zašto bi ukidali nešto što im tako lako i tako brzo puni džepove - kaže vlasnik jedne benzinske pumpe na putu Raška - Kraljevo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online