Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.07.2010.
12:03
E. V. A

Za klanje Srbina 15 godina robije

Pokrajinski sud u Klagenfrutu osudio je 29-godišnjeg turskog državljanina na 15 godina robije zato što je 18. novembra prošle godine izmasakrirao svog bivšeg zeta Srbina.

Okrvavio ruke: Turčina teretili i odećom žrtve
 

Turčin je zadao 14 uboda i nije poštedeo nijedan deo tela žrtve, čak ni lice, ali je sudijama rekao da nije hteo da ubije i da se to "jednostavno dogodilo".
 

Istragom je bilo utvrđeno da je Turčin naprasno izvukao nož i napao Srbina koga je rasporio već prvim ubodom, ali kobna je bila povreda leve arterije vrata. Turčin se branio da ga je zet napao čim je ušao u lokal "Kebab", ali veštaci nisu našli čak ni odbrambene rane na rukama žrtve, pa su sudije na kraju prihvatile verziju tužilaštva.
Za državnu tužiteljku Doris Kigler slučaj je bio jasan: "To je ubistvo. Njegov motiv je bila mržnja." Turčinov advokat Hans Gradišnih, međutim, izneo je suprotne stavove.
 

- Moramo da vodimo računa o njegovom poreklu. On je alevit, a za tu religiju je porodica svetinja koju niko i ništa ne sme da uvredi - podržao je advokat svog klijenta koji je tvrdio da je ubijeni Srbin godinama maltretirao svoju suprugu, sestru osuđenog.
 

Već osuđivan zbog nasilja

Turčin je ranije bio osuđen zbog nanošenja povreda, a među žrtvama je bila i njegova 26-godišnja sestra koju je navodno branio od zeta. Ona je odbila da svedoči. Turčinov brat svedočio je kako bi ga prikazao kao miroljubovog čoveka, ali se i on upleo u brojne protivrečnosti. Presuda nije pravosnažna pošto je advokat najavio da će podneti žalbu na ovu presudu.

Gradišnih je tvrdio da je zbog sredine u kojoj je vaspitan, njegov klijent smatrao da mora da odbrani familiju od svakog napada i da je eksplodirao kada su provokacije Srbina postale nepodnošljive. Gradišnih je, zapravo, hteo da uveri sudije da je delo počinjeno u afektu i da izdejstvuje da on bude osuđen za nanošenje teških povreda sa smrtnim ishodom, što bi dovelo do blaže kazne. Psihijatrijski veštak je na sudu govorio takođe o nekoj vrsti afekta, a brat ubijenog Srbina je na to uzdisao i odmahivao glavom.
 

- Ja sam tih i miroljubiv čovek - rekao je Turčin pred krivičnim većem pokušavajući da ostavi utisak na sve u sudnici.
 

Rekao je da mu je samo jednom pao mrak na oči i da je u tim trenucima ubio svoju žrtvu, 29-godišnjeg Srbina, oca troje dece.
 

Ispitivanje Turčina je bilo izazov za sudiju Manfreda Hernhofera, jer je okrivljeni uvek iznova davao protivrečne izjave ili konfuzne izjave i odbijao da odgovori na pitanja.

Sudija mu je rekao da objasni kako mu je to pao mrak na oči, a Turčin je odgovorio: "Plašio sam ga se i tada sam mu zadao jedan normalan ubod da bih se odbranio".
"Šta to znači - normalan ubod?" pitao je glasno sudija, a Turčin odgovorio: "Bez ikakvog besa". Tada ga je sudija podsetio da je zadao 14 uboda nožem, a Turčin je tvrdio da se toga ne seća jer je osećao bes i strah.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online