Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.06.2010.
12:02
E. V. A

Pokajnik Simović opasan po Koštunicu

Istraga političke pozadine ubistva Zorana Đinđića, koja je neformalno započeta još u junu 2005. godine i od tada tapka u mestu, u ličnosti nedavno uhapšenog "zemunca" Miloša Simovića mogla bi da dobije novu zvezdu, poput nekadašnjih zaštićenih svedoka.

Izbegao hapšenje u "Sablji": Vojislav Koštunica sa saradnicima
 

Specijalno tužilaštvo odavno traži pokajnika koji bi omogućio da se oči u oči sa islednicima nađu izvesni crkveni velikodostojnik, zatim bivši premijer Vojislav Koštunica i njegovi saradnici među kojima su najistaknutiji nekadašnji direktor BIA Rade Bulatović i general Aco Tomić, zatim savetnik Gradimir Nalić, ali i nekadašnji okružni tužilac u Beogradu Rade Terzić.

On je pre dve godine bio pod istragom zbog puštanja čelnika zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i njegovih ljudi iz pritvora u kojem su 2001. godine bili zbog lažnih pasoša i otmice biznismena Miroslava Miškovića, ali se ispostavilo da nema dokaza, pa je ubrzo pušten.
 

Miloš Simović je u postupku za atentat na Đinđića osuđen na 35 godina, a u procesu za seriju ubistava u režiji klana na maksimalnih 40. Tako je 31-godišnji "Zemunac" suočen sa praktično doživotnom robijom, a ako bi stekao povlašćeni status kazna bi mu po novom zakonu bila smanjena i na 20 godina. Za specijalno tužilaštvo on je poželjan svedok, jer se zna da je ostalim "zemuncima" prenosio naređenja od Šiptara i Milorada Ulemeka Legije i poznavao njihove kontakte. Njegov iskaz, međutim, ne bi mogao da utiče na već donete presude.

Kandidat klana za ministra

Rade Bulatović bi sada mogao da se nađe u situaciji da mora da menja advokata. Naime, Gradimir Nalić, koji ga je ranije zastupao, takođe bivši savetnik Koštunice, možda će morati da se izjasni povodom izjave pokojnog zaštićenog svedoka Zorana Vukojevića Vuka. Ubijeni zaštićeni svedok, da podsetimo, rekao je sudijama da je Dušan Spasojević Šiptar u vreme pobune JSO-a hteo da na mesto ministra policije postavi Nalića, tada Koštuničinog savetnika.

Ono što je još od pobune JSO-a posebno interesovalo, ali i zbunjivalo istražitelje, jeste što je u to vreme presretnut razgovor Dušana Spasojevića i Legijinog naslednika na mestu komandanta "crvenih beretki" Duška Maričića Gumara, sada osuđenog za učešće u likvidaciji Ivana Stambolića i masakr na Ibarskoj magistrali.

Osim što je rekao Gumaru da pobunu može da zaustavi Koštunica, Spasojević je poručio: "Znači javi mu (nepoznato kome, sumnja se Legiji) da zna ovaj Koštunica. Javi mu da je otišao ovaj (Đinđić) tamo (u bazu JSO u Kuli). Samo nemoj sa tog telefona."
 

Još tokom "Sablje" gotovo nedelju dana nagađalo se da će Koštunica da bude uhapšen. Srđa Popović, advokat porodice Đinđić, veruje da se to nije dogodilo jer je tadašnji premijer Zoran Živković, koji je imao kontrolu nad policijom, po savetu ambasadora u Beogradu, želeo da izbegne sukob sa Koštunicom koga je podržavala vojska.
 

Postupak je, međutim, bio pokrenut protiv njegovih bliskih saradnika, Radeta Bulatovića, bivšeg direktora BIA koji je za "NIN" izjavio da je pobuna JSO-a "pobeda patriorskih snaga", ali i generala Ace Tomića, bivšeg načelnika obaveštajne službe. Još kada su uhapšeni dato je obrazloženje da su se našli iza rešetaka, jer su lagali da nisu imali kontakte sa zemunskim klanom, a ne zato što su nešto šurovali s njima. Tužilaštvo je, međutim, kasnije odustalo od krivičnog gonjenja Bulatovića i Tomića.
 

Pravna gimnastika

Osuđenik na maksimalnu kaznu ne može da postane zaštićeni svedok, pa bi Simović tako morao da je odleži čak i kada bi povlašćeni status stekao u nekom trećem postupku. Zato je potrebno puno pravne gimnastike da bi se on doveo u mogućnost da zatraži smanjenje kazne. Simović, naime, ima pravo da traži da se samo njemu sudi ponovo, pošto su mu presude izrečene u odsustvu. To bi omogućilo da mu se izrekne kazna manja od 40 godina, čime bi stekao pravo da se ponudi za pokajnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online