Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.05.2010.
00:09
Tanjug A

Kriminalcima oduzeto 100 miliona evra

Za godinu i po, koliko se u Srbiji primenjuje Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, vrednost privremeno i trajno oduzete imovine procenjuje se na više od 100 miliona evra, izjavio je specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Pitanje da li u Crnoj Gori ima političke volje za obračun sa organizovanim kriminalom: Miljko Radisavljević



"Očekujemo da će u nastavku finansijskih istraga ta suma biti višestruko uvećana. Pokrenut je veliki broj finansijskih istraga kojima je obuhvaćeno gotovo 250 osoba, a privremeno je oduzeto na desetine kuća, lokala i vozila. Privremeno je oduzeta i veća svota novca, ali i jedan broj preduzeća", rekao je Radisavljević za sutrašnje "Večerenje novosti", ističući da je početak primene zakona uneo paniku u kriminalne strukture, a prvi rezultati izazvali prave potrese u podzemlju.


On je kazao da očekuje i da će odluka Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu o trajnom oduzimanju kuće osuđenog Milorada Ulemeka uskoro postati pravosnažna.


Radisavljević je naveo da se samo vrednost privremeno oduzete imovine Darka Šarića i lica povezanih sa njim procenjuje na više desetina miliona evra.


Prema njegovim rečima, istraga o delovanju međunarodne kriminalne grupe Darka Šarića, podizanjem optužnice protiv 20 osoba, nije završena, i dalje se vodi protiv više osoba osumnjičenih za krijumčarenje kokaina na teritoriji Evrope i Južne Amerike, među kojima su Dejan Šekularac, Boris Laban i Miloš Jevtić.


Paralelno, protiv članova Šarićeve kriminalne grupe vodi se i istraga zbog pranja novca.


Tim delom istrage obuhvaćeno je zasad 12 osoba, i ona će pokazati ko je sve učestvovao ili pomagao u pranju novca koje je obavljeno kroz privatizacije, kupovine zemljišta, stanova, vozila, gradnju nekretnina..., rekao je specijalni tužilac za organizovani kriminal.


Na pitanje da li je dobio uveravanja crnogorskih vlasti da se optuženi iz Šarićeve grupe ne kriju na njihovoj teritoriji i kako komentarišete izjavu gradonačelnika Pljevalja da nikada ne bi odao gde su Šarići ni kad bi znao, Radisavljević je kazao da ima više različitih i još nepotvrđenih informacija o tome gde se kriju okrivljeni i da se svaka informacija proverava.


"Verujem da nijedna ozbiljna zemlja neće dopustiti da se na njenoj teritoriji kriju optuženi narkodileri. Tu prvenstveno mislim na prvooptuženog Šarića. Svakako da izjave poput one koju je dao gradonačelnik Pljevalja, ukoliko je tačna, ne doprinose saradnji. Naprotiv, one mogu uneti izvesnu dozu nepoverenja", kazao je on.


U tom kontekstu, istakao je on, "opravdano se može postaviti pitanje da li u Crnoj Gori ima političke volje za obračun sa organizovanim kriminalom".


"Ako neko ko je deo državnog aparata, istina na lokalnom nivou, u javnom nastupu kaže da bi pružio pomoć licu optuženom za krivično delo organizovanog kriminala za koje je zaprećena kazna zatvora od 30 do 40 godina, to izaziva ozbiljne dileme i upućuje da postoji povezanost između vlasti i kriminalne organizacije, što je upravo i jedna od karakteristika ove vrste kriminaliteta", naveo je Radisavljević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online