Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.10.2014.
09:46
Z. Gligorijević - Vesti A

Rudari ginu za 500 evra

Tragična smrt rudara Željka Miletića (36) iz Lomnice kod Desotovca u jami Strmosten rudnika Rembas, otvorila je niz pitanja o načinu rada ovog rudnika u Resavici, stanju opreme i bezbednosti rudara. Međutim dok se tragalo za telom nesrećnog rudara, teško se dolazilo do odgovora na ovo pitanje.

Optužuje: Miodrag Miletić postavlja čitulju sinu
 

Rukovodstvo Rembasa nije bilo dostupno novinarima, a republièki rudarski inspektor Siniša Tanackoviæ nije bio raspoložen da odgovara na sva pitanja novinara. Miletiæ je za platu od oko 500 evra nastradao radeæi u delu jame koja nije bila podgraðena, pa su se gomile uglja i jalovine sruèile na njega.


Miodrag Miletić, otac stradalog rudara glasno je tražižo odgovore od nadzornika rudnika, palioca mina i poslovođu. On je rekao kako se neće smiriti dok neko od njih krivično ne odgovara. Novinari nisu uspeli da dođu ni do jednog od pomenute trojice, a kako smo nezvanično saznali, nadzornik je odmah posle nesreće otišao na bolovanje.


- Oprema je zastarela, a javne nabavke kasne, pa nam nedostaje čelik zbog čega se prave drvene podgrade. Kada stigne materijal, one se menjaju čeličnim, što je dupli posao. Zato se neretko deššava i da rudari moraju da kupuju neke delove opreme. Nedostaje jamska radna snaga, a u nekim smenama je po samo 15 rudara, što je minimum za kopanje uglja - kažže za Vesti Goran Nikolić, predsednik Sindikata Resavica.
Po njegovim reèima, nekvalifikovani kopač zaraðuje 37.000 dinara, što je oko 300 evra, pomoćnik kopača oko 45. 000 dinara, a kvalifikovani kopači kao što je Miletić, neššto preko 60.000 dinara, što je malo višše od 500 evra.


Odgovor na pitanje zašto se Miletić uopššte naššao u nepodgrađenom delu jame, što je zabranjeno po Pravilu služžbe, novinari takođe nisu dobili. On je i stradao jer je buššio u neobezbeđenom delu bez podgrade.

Požar usporio spasioce

Požžar usporio spasioce



Problem tokom spasavanja nesrećnog rudara je i požžar koji je izbio dana kada je nestao. Otac nesrećnog rudara kažže da vatra nije bila ugaššena ni onog dana kada je telo otkriveno.


- Pojavili su se neki gasovi, što je bila dodatna stvar koja je otežavala rad. To tinjanje je moglo da ugrozi bezbednost spasilaca zbog kontaminiranosti vazduha u jami - kaže Vladan Milošević, direktor kompanije Resavica, u okviru koje je rudnik Rembas.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 11:57
toliko kosta samo leva cipela prve dragice...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online