Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.02.2014.
14:05
B. Đokić - Vesti A

Rentirani policajci protiv kriminala

Zbog nedovoljnog broja čuvara reda, dve stotine policajaca iz cele Srbije prebačeno je u Novi Sad kako bi se što pre stalo na put nabujalom kriminalu u tom gradu. Iako pojedinci u javnosti spekulišu da je to učinjeno iz političkih razloga, kako bi gradonačelnik vojvođanske prestonice Miloš Vučević, inače kadar SNS-a, pred izbore pokazao da je nešto uradio na poboljšanju bezbednosti građana, direktor policije Milorad Veljović to demantuje.

Sve za bezbednost: Milorad Veljović
 

- U Novi Sad je upućeno 200 policajaca i 17 starešina kako bi se u gradu popravila bezbednost. Upućivanje policajaca nije političko, već čisto bezbednosno pitanje. Ovi policajci će biti u Novom Sadu sve dok u Sremskoj Kamenici ne bude završena obuka 300 novih policajaca - kaže Veljović.


Koliko je teška situacija u Novom Sadu, ali i u Nišu, pokazuju gotovo svakodnevni protesti građana. Već danima Nišlije izlaze na ulice ogorčeni bezbednosnim stanjem u gradu. Poslednji u nizu događaja koji je izazvao bes javnosti jeste ubistvo studenta Vuka Stojiljkovića, zbog čega je za vikend protestovalo nekoliko hiljada građana. Slično je i u Novom Sadu gde se građani bune zbog stalnog nasilja na ulicama. Činjenica je da doskoro oba ova grada nisu imali načelnike policijskih uprava, problem koji nije rešavan nekoliko godina.

Problematična stručnost

Boža Prelević, advokat i bivši koministar u MUP-u, kaže da, osim manjka policajaca, problem predstavlja i njihova stručnost koju često "verifikuju" diplome sumnjivih fakulteta.
- Tu je i organizovani kriminal, što nije problem samo policije već cele države. Evo, ne mogu da se dogovore ni koga da postave za predsednika suda - kaže Prelević.

- Stopa kriminala u Novom Sadu je mnogo veća nego u Beogradu. Tako je već dugi niz godina. Kad je za načelnika Policijske uprave pre nekoliko meseci postavljen Stevan Krstić, mnogi su mislili da će se stanje popraviti, ali ništa značajno nije urađeno. Krstića je Socijalistička partija Srbije godinama pokušavala da progura za načelnika uprave, ali se vrh policije tome suprotstavljao jer se smatralo da nije dovoljno dobar za tu poziciju - nezvanično saznaju "Vesti" u MUP Srbije.


S druge strane, u Niš je za načelnika uprave iz Beograda poslat Srđan Grekulović sa još nekoliko iskusnih operativaca. Oni su u nekoj meri uspeli da srede stanje u ovom gradu, ali nedovoljno.


- Razlog za tešku bezbednosnu situaciju, ne samo u Nišu i Novom Sadu, jeste nedostatak policajaca i loš kadar. Policajci iz Leskovca ili Vranja putuju za Beograd da bi tamo radili. Uz to, slab je odziv kandidata za policiju, jer niko neće da radi za malu platu i rizikuje život. Pored toga, u policiji godinama nije obnavljana oprema, a uslovi rada su vrlo loši - podseća izvor "Vesti" iz MUP- Srbije.


Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, ukazuje na problem manjka policajaca.


- U odnosu na potrebe, mi imamo gotovo 30 procenata manje policajaca. Njihovo prebacivanje iz jedne policijske uprave u drugu nema velikog efekta jer ih je onda na drugom mestu manje. Ako je država nemarna prema policiji, ako ne izdvaja novac za bolju opremu i uslove rada, šta onda možemo? - pita Mijailović.

Nezadovoljni srpskim pravosuđem

Roditelji mladih koji su poginuli u požaru u diskoteci Kontrast protestovali su ispred novosadskog Apelacionog suda nezadovoljni zbog odugovlačenja suđenja, izricanja manjih kazni i poništavanja presuda za teška krivična dela. Protestu su se, između ostalih, pridružile i porodice ubijenih Novosađanki Marije Cimbal i Vladislave Červenko. Podržali su im se i građani iz Beograda, Zrenjanina i drugih delova Vojvodine, nezadovoljni pravosuđem u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online