Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 15.02.2014.
03:18
Đ. Janković - Vesti A

Vandali očerupali "jastreba" u Loznici

Kada je pre skoro dve decenije tadašnja Vojska Jugoslavije ustupila Loznici avion tipa jastreb "u cilju popularizacije vazduhoplovstva i edukacije mladih" ova čelična ptica trebalo je da bude ukras parka kod OŠ "Kadinjača". Nažalost, već godinama letelica išarana grafitima i bukvalno očerupana predstavlja pravo ruglo i ozbiljno ugrožava bezbednost dece koje se po njoj penju.

A i ne izgleda loše ovako išaran, nekako kao avion mira, a ne borbena letelica...
 

 U MZ "Novo naselje", gde je "sleteo" jastreb kažu da ima dosta žalbi građana koji zahtevaju uklanjanje aviona. Međutim, to nije jednostavna stvar.


- Avion je potpuno upropašćen, sa njega je skoro sve poskidano i polomljeno, a trup mu je prepun smeća. Planirali smo da ga prodamo na otpadu kao staro gvožđe i od dobijenog novca u našoj MZ napravimo neko igralište, ali je problem što, koliko znamo, avion zvanično i dalje pripada Vojsci - kaže zamenik predsednika saveta Mesne zajednice Novo naselje Zoran Stevanović.
 

Predat bez motora

Avion predstavlja maketu pošto je predat bez motora, još uvek je u vlasništvu Vojske, a Loznici je dat na trajnu upotrebu, bez obaveze vraćanja, uz uslov da se postavi kao eksponat, bude redovno održavan. Koliko je grad od tada do danas to ispoštovao svedoči izgled avona.

Na jastrebu koji je nekada čuvao jugoslovensko nebo sve je upropašćeno, kabina odavno razvaljena, jedino se još krila i trup ne daju. Ono što se zna je da je u sklopu oslobađanja od viškova naoružanja vazduhoplovstvo Vojske Jugoslavije posle rata u BiH rashodovalo sve avione tipa jastreb pa tako i ovaj dodeljen Loznici, a u jesen 1996. godine sklopljen je ugovor o posluzi.


Prema tipskom ugovoru, kakav je sklapan sa svim lokalnim samoupravama pri ustupanju aviona, resorno ministarstvo se obavezalo da ga preda na besplatnu upotrebu, a opština, ili grad da ga preuzme kao eksponat, čuva, održava i snosi troškove redovnog održavanja. U gradskoj upravi kaže da ugovor ne postoji, a tipski ugovor ne dokazuje da je i Loznica prihvatila isti takav.


Građani smatraju da je avion trebalo postaviti tako da bude van domašaj vandala, a da ga ovako upropašćenog treba ukloniti jer predstavlja ruglo i opasnost za decu.

Subota 15.02.2014. 05:07
Primitivizam najgore vrste.posledica je vekovnog ropstva pod turcima.i u tom komunizmu koga svi hvale je bilo nepostovanja. na skolskom odmoru deca su se masovno gadjala puterkiflama i hlebom,bacala jogurte po ulicama od skolske uzine. stari ljudi koji su preziveli ratne strahote, su vrteli tada glavama gledajuci decu..ispastacemo i trpecemo ponovo gladni zbog ovoga. govorili su. spas je u ostrim sankcijama batinanju i okoreloj diktaturi ko u vreme Milosa Obrenovica, koji je prestupe kaznjavao bicevanjem.nazalost takva smo grupa naroda, koja mora da bude voxjena gvozdenom rukom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online