Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 18.10.2013.
17:05
B92 A

Gazda Jezda slobodan, slučaj zastareo

Optužba protiv Jezdimira Vasiljevića za produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica odbačena je pred Apelacionim sudom zbog zastarelosti.

Gazda Jezda slobodan čovek
 

Apelacioni sud je 27. septembra doneo presudu kojom je preinačio presudu Višeg suda u Beogradu od 20. februara u pogledu pravne kvalifikacije i istovremeno odbio optužbu zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja. Optuženi su bili osnivač, većinski vlasnik i predsednik sistema "Jugoskandik" Jezdimir Vasiljević, direktor banke Privatne privrede Crne Gore Milorad Vukotić, savetnik u "Jugoskandiku" i zamenik v.d. direktora Ljubovije Šundić, direktor "Jugoskandik štedionice" Dragan Antonijević i pravni savetnik i v.d. direktora "Jugoskandik štedionica" Stevan Protić.

Njih je optužnica teretila da su u periodu od 14. januara 1992. do 15. septembra 1993. godine u Beogradu i u Podgorici iskorišćavanjem službenog položaja pribavili sebi i drugim licima protivpravnu imovinsku u ukupnom iznosu većem od 60 miliona nemačkih maraka i pritom pričinili materijalnu štetu ulagačima kojima su dospeli, ali ne i isplaćeni ulozi.

Apelacioni sud je našao da se radnje okrivljenih mogu pravno kvalifikovati isključivo kao krivično delo zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica.

"Imajući u vidu promenjenu pravnu kvalifikaciju, a polazeći od činjeničnog opisa iz optužnice, to je utvrđeno da je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja u odnosu na okr. Jezdimira Vasiljevića nastupila 6. marta 2013. godine, u odnosu na okr. Dragana Antonijevića 5. marta 2013. godine, u odnosu na okr. Stojana Protića i Ljubivoja Šundića 11. marta 2013. godine i u odnosu na okr. Milorada Vukotića 15. septembra 2013. godine, zbog čega je prvostepena presuda preinačena i prema okrivljenima odbijena optužba", piše u saopštenju.

Vasiljević je na slobodi od februara 2013. godine, kada je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, a pušten zbog vremena provedenog u pritvoru. Ta presuda je vlasniku "Jugoskandika", poznatom kao "gazda Jezda", izrečena u Višem sudu posle više od deset godina suđenja i 20 godina od kraha štedionice u martu 1993. Vasiljević je na izricanje te presude u sud doveden iz Centralnog zatvora, u kojem se nalazio od 26. marta 2010, jer je dva puta bežao iz zemlje.

Početkom devedesetih godina hiljade ljudi širom Srbije ulagale su novac u "Jugoskandik", kako bi uz visoke kamate izvukli veliki profit za kratko vreme. Mnogi su prodavali nekretnine, vozila i dragocenosti da bi novac uložili u štedionicu, ali su ubrzo posle njenog kraha ostali "praznih šaka". Narodna banka Srbije u više navrata je pokušavala da veštačenjima utvrdi tačnu štetu, kao i vrednost imovine "Jugoskandika".

POVEZANE VESTI

Subota 19.10.2013. 15:53
Neozbiljnost da nekazem lazljivost crne trojke kada je u pitanju pravni system drzave Srbije jasno se vidi na ovom slucaju. Dali je moguce da se nekaznjeno mogu provuci sudije i druga odgovorna lica koja su dozvolila da slucaj zastari? Jeli moguce da drzava surovo kaznjava starce koji na pijacama prodaju svoju sirotinju a kriminalci tipa Jezde gostuju u vodecim zabavnim emisijama i od njih se prave zvjedzde show programa? Jeli moguce da je narod Srbije toliko ponizen i obescascen da na sve ovo ostaje nijem, da cuti? Jadno da jadnije nemoze biti.
Nedelja 20.10.2013. 22:04
Већ видим редове пред неком његовом новом фирмом. Срби воле да стоје у редовима и паре да дају а овога пута ће газда Језда да буде ангажован од стране Владе ради попуњавања државног дефицита. Влада у последње време ангажује само проверене кадрове.
Nedelja 20.10.2013. 11:52
To nije smelo da se desi, gramzive sudije su nedodirljive...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online