Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.08.2013.
14:05
N. Jokić - Vesti A

Milion evra za Pink pantere

Britanska osiguravajuća kuća "Lojds" ponudila je nagradu od milion evra za informacije koje bi mogle da pomognu u pronalaženju nakita vrednog 103 miliona evra koji je ukraden 28. juna u hotelu Karlton u Kanu za vreme filmskog festivala.

"Lojds" kao nagradu ponudio stoti deo (pa i manje) od vrednosti ukradenog nakita
 


Policija sumnja sumnja da je pljačku izvela čuvena srpska banda kradljivaca dijamanata Pink panter. Reč je od 72 komada nakita, o prstenju, niskama dijamanata, ogrlicama... Od toga su 34 komada bila osigurana kod Lojdsa.

Serija krađa

Pre pljačke u hotelu Karlton, u Kanu je opljačkana prodavnica nakita Šopard. Osim toga, odnet je i nakit iz sobe u hotelu Novotel, takođe za vreme Kanskog festivala.

Izložbu ukradenog nakita u Kanu organizovala je firma Levjev čiji je vlasnik milijarder Lev Levjev. On je Izraelac koji živi u Moskvi, a mediji navode da je blizak saveznik predsednika Vladimira Putina. Levjev je specijalizovana firma za trgovinu dijamantima koja ima kancelarije u Londonu, Njujorku, Dubaiju i Singapuru.


Pljačku dijamanata i nakita u Kanu izveo je jedan čovek usred bela dana, oko podneva, koji je dragocenosti strpao u kofer. Tokom pljačke niko nije povređen.


Ponudu osiguravajućeg društva Lojds s fotografijama ukradenog nakita objavili su svi veći francuski mediji. Stručnjaci za nakit smatraju da će Lojdsova ponuda naići na veliki odziv i da će osiguravajuća kuća na taj način da dođe do važnih informacija. Oni dodaju da je veći deo ukradenog nakita registrovan u katalozima, što znači da je javna prodaja plena nemoguća.

Skupa praksa

Lojds je 2008. godine ponudio 700.000 evra za informaciju posle pljačke prodavnice nakita u Parizu. Šest meseci kasnije veći deo nakita je pronađen, a 26 osumnjičenih je uhapšeno. Osiguravajuće društvo nije otkrilo da li je nakit pronađen zahvaljući dostavljenoj informaciji.

Zato će vrednost nakita na crnom tržištu da bude znatno niža. Naime, Panteri će morati da razmontiraju nakit, pa čak i iseku dijamante, a kupaca će biti malo.


Međutim, eksperti su posle te pljačke primetili da se odigrala nakon što je nekoliko pripadnika Pink pantera pobeglo iz zatvora. Američki urednik sajta koji pruža informacije o bezbednosti kulturnih dobara Džonatan Saznov tada je rekao da su male šanse da će nakit biti pronađen jer se lako može prodati.


Saznov je kazao da je normalno što pljačkaši gravitiraju prema Kanu, koji privlači bogate i poznate ljude. On je takođe naveo da će policija ispitati da li je ta pljačka u vezi s bekstvima Pink pantera iz zatvora.


- Mogućnost pivratka na scenu bande Pink panter izaziva zabrinutost i policije širom sveta to prate vrlo ozbiljno. Krađa dijamanata velike vrednosti je njihov zabat, pa može da se zaključi da su se vratili - ukazao je Saznov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online