Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 25.06.2013.
13:04
D. Dekić - Vesti A

Lisice za Hamovića i Lazarevića?

Godinama nedodirljivi srpski tajkuni Vuk Hamović i Vojin Lazarević mogli bi uskoro da se nađu na optuženičkoj klupi, jer su protiv njih podignute krivične prijave zbog zloupotreba u energetskom sektoru.

Ko je sakrivao kriminal: Zorana Mihajlović

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović je objasnila da su njihovi poslovi sa Elektroprivredom Srbije išli na štetu države i navela da su krivične prijave podignute i protiv bivšeg direktora EPS-a Ljubomira Gerića i njegovog zamenika Vladimira Đorđevića, koji je sada ponovo u EPS-u.


Taj slučaj je, kaže ministarka, godinama stajao u fioci, a dva policajca angažovana na njemu sklonjena su, jedan je otišao u penziju, a drugi na niže radno mesto. Potvrda njenih reči je krivična prijava policije iz jula 2007. protiv četiri visoka funkcionera EPS-a zbog štetnih ugovora s kompanijama Hamovića i Lazarevića. U prijavi je bilo navedeno da je država oštećena za čak 978 miliona dinara, ali se sve na tome završilo, jer je ministar policije Dragan Jočić smenio ljude koji su istraživali strujnu trgovinu, pod plaštom reformi u policiji.


Zanimljivo je da se strujnim kriminalom još 2004. bavio Anketni odbor Skupštine Srbije za utvrđivanje činjenica u trgovini električnom energijom, na čijem je čelu bio današnji vicepremijer Aleksandar Vučić. Hamović je tada Vučića nazvao cirkuzantom, na šta je on uzvratio da je "cirkuzant" pošten posao. Sve se završilo na tome da ovo telo nije usvojilo zajednički izveštaj u kojem bi osudilo pljačkaše Srbije, a kako je naveo Vučić, razlog takvog epiloga je bila kontrola "energetske mafije" nad dobrim delom srpskih političara.

EPS je sve do prošle godine nastavio da trguje sa strujom, samo putem posrednika koji su za to naplaćivali milionske iznose. Inače, jake veze, prvenstveno Lazarevića sa političarima nisu tajna. Ne samo da je u crnogorskoj vladi pre 2000. bio ministar bez portfelja, već potom i savetnik predsednika Filipa Vujanovića. Posle 2000. godine u Srbiji je značajno ojačao, a zahvaljujući i kumovskom klupku u dve vlade. Jedan njegov kum Goran Novaković bio je ministar energetike u Vladi DOS, drugi kum Željko Popović bio je na čelu NIS-a, a treći Aleksandar Nikitović, šef kabineta premijera Vojislava Koštunice.

Zarađeni novac dvojica tajkuna ulagala su u firme i nekretnine. Lazarević je 2006. i 2007. kupio Rudnap, Minel kotlogradnju za 184 miliona dinara, Zavod za fotogrametriju za 140 i Energosoft za 91 milion. Hamović je na beogradskim Terazijama u "pametnu zgradu" uložio 30 miliona evra!
 

Uvalili NIS sirijsku naftu


Uz napomenu da je "strujna pljačka" jedna od najvećih u modernoj srpskoj istoriji, ministarka Mihajlović je istakla da je sramota šta je urađeno u energetskom sektoru zahvaljujući političkim spregama dva biznismena i stopiranju istraga po nalozima iz vrha prethodnih vlasti. Ovi tajkuni se pominju i u nikad razrešenoj aferi interventnog uvoza 80.000 tona sirijske nafte lošeg kvaliteta koju je NIS po barelu plaćao oko tri dolara više od cene na svetskom tržištu i država oštećena za više od 2,5 miliona evra.

 

 

VEZE SA BIVŠIM GUVERNEROM I AKTUELNIM MINISTROM

Dinkićevi ortaci u aferi Štedionica


Vuk Hamović i Vojin Lazarević mogli bi da budu ispitani i zbog afere Nacionalna štedionica na koju je još 2004. ukazivao Savet za borbu protiv korupcije tvrdeći da je nekoliko državnih funkcionera učestvovalo u osnivanju Štedionice i kreiranju predstave da se radi o državnoj banci. Savet je obelodanio da je Mlađan Dinkić kao guverner Narodne banke SRJ omogućio Štedionici, kao privatnoj banci koju su kontrolisali Hamović i Lazarević, da besplatno koristi opremu i poslovni prostor bivšeg ZOP-a i dodelio joj je bez konkursa isplatu velikog dela stare devizne štednje. Kasnije se u javnosti tvrdilo i da je Štedionica prodata Eurobanci EFG po višestruko većoj ceni u odnosu na kapital, a EFG je 59 odsto akcija Hamoviću i Lazareviću platila skoro 90 miliona evra, dok je država prema gruboj proceni oštećena za desetine miliona evra. Prodaja akcija je išla je preko brokerske kuće Sinerdži kapital, čiji je jedan od suvlasnika bio Nikola Živanović koji je bio Dinkićev specijalni savetnik u vreme dok je bio guverner. Mediji su nedavno "pronašli" Mlađana Dinkića u razgovoru sa Hamovićem i Lazarevićem na jednoj jahti u Budvi. 

POVEZANE VESTI

Utorak 25.06.2013. 14:25
Da li to znači da će i Dinkić na "odmor"?
Utorak 25.06.2013. 19:23
crnogorski poslanik lazarevic, pitanje je ko njemu omoguci bogacenje kod nas? sin lickog generala hamovic, ko i njemu omoguci da se kod nas obogati? kakve oni veze sa srbijom imaju, da bi se dozvolilo da oni postanu ekonomska elita? oni bogati, srbija siromasna?
Sreda 26.06.2013. 09:00
U Srbiji mogu da se obogate svi koji su došli od nekud, a starosedeoci, jedva mogu da žive pristojno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online