Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.05.2013.
17:29
Beta A

Podignuta optužnica protiv Saše Dragina

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je danas optužnicu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i još 20 okrivljenih zbog zloupotreba tokom prodaje regresiranih mineralnih đubriva u Azotari Pančevo od jula 2009. do avgusta 2011. godine.

Zloupotrebio službeni položaj: Saša Dragin
 

Optužnica je podignuta protiv Dragina, privremenog zastupnika kapitala i predsednika Upravnog odbora u Azotari Radosava Vujačića, direktora Instututa za krmno bilje Dragija Lazarevića, zamenika direktora Azotare Veljka Radojevića.

Optuženi su i Zvonimir Nikezić, Mihajlo Grujić i Borislav Stojković, kao i direktori privrednih društava Milan Veljović, Arsenije Katanić, Emina Čobanski, Verica Spasić, Ljubomir Kuljić, Dragan Tanasković, Dragan Mitić, Igor Sabo, Vera Isaković, Gordan
Marković, Aleksa Obradović, Srboljub Žujović, Dragan Petrović, Dragan Vulin.

U optužnici su obuhvaćena tri načina neosnovanog korišćenja novca iz budžeta, namenjenog za regresiranje kupovine mineralnih đubriva, koja su mogla da koriste registrovana poljoprivredna gazdinstva, poljoprivredna preduzeća i zemljoradničke zadruge.

Prvi deo optužnice se odnosi na prodaju đubriva u Azotari Pančevo PKB-u i privrednom društvu "Aleksa Šantić", a potom ustupanja đubriva kupcima koji nisu imali pravo na korišćenje budžetskih sredstava namenjenih poljoprivrednim proizvođačima.

Drugi deo optužnice se odnosi na prodaju regresiranog đubriva preko Instituta za krmno bilje, a treći deo optužnice se odnosi na prodaju đubriva preko zemljoradničkih zadruga.

Zadruge, Institut za krmno bilje, PKB i "Aleksa Šantić", samo su se formalno pojavile kao kupci u HIP Azotara, a regresirano đubrivo su stvarno preuzimala preduzeća koja nisu mogla biti korisnici sredstava planiranih za te namene. Dragin i Nikezić se terete da su osmislili taj način prodaje regresiranog đubriva i preporučili ljudima iz Azotare da tako vrše prodaju đubriva. Na taj način, Azotara je oštećena za oko 25 miliona evra, a pošto se većina preduzeća nalazi u stečaju ili u blokadi "Azotara" ne može naplatiti isporučeno regresirano đubrivo.

Specijalni sud je na predlog tužilaštva Draginu, Vujačiću, Grujiću, Nikeziću, Stojkoviću, Tanaskoviću, Mitiću, Obradoviću i Markoviću produžio pritvor do 30 dana, a okrivljenima Radojeviću i Sabu produžio izrečenu meru zabrane napuštanja boravišta.

Tužilaštvo je predložilo da se okrivljenima Emini Čobanski i Ljubomiru Kuljiću sudi u odsustvu i da se oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim delima.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.05.2013. 21:47
Smesna optuznica..Kada ovog MonSatanovog stipendistu optuzite za trovanje Naroda onda mi javite. Dozvolio je sejanje GMO soje, kukuruza i ko zna jos cega po Srbiji. Iako je to zakonom zabranjeno !?? Mozes sa Srbima u srbistanu kako hoces..Ionako je sve pametno i posteno ili otislo ili se povuklo u svoja cetiri zida..Zavladale srbistanom prostitutke..muske i zenske..duhovne i telesne..Smrad i djubre na sve strane..Muka mi je vec sada kad znam da na leto trebam proci sve to smece od neljudi i otpadaka i obici familiju i prijatelje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online