Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.04.2013.
17:49
Beta A

Tužba protiv PKB-a zbog zemljišta u Čenti

Odeljenje Republičkog javnog pravobranilaštva u Zrenjaninu tužilo je danas Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB) jer ne dozvoljava korišćenje poseda u Čenti, koje je dato u zakup, saopštilo je danas Ministarstvo poljopoprivrede Srbije.

Kako se navodi, u tužbi piše da ni posle prestanka prava korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, kao ni nakon opomene pred tužbom, PKB nije predala poljoprivredno zemljište Ministarstvu poljoprivrede, koje je po zakonu ovlašćeno za njegovu zaštitu, uređenje i korišćenje kao dobra od opšteg interesa.

Foto: Ilustracija

To zemljište, koje je PKB ranije dobio od države na višegodisnje korišćenje, Grad Zrenjanin je na licitiaciji dodelio poljoprivrednicima i pored osporavnaja te korporacije. Republičko javno pravobranilaštvo predložilo je Privrednom sudu u Zrenjaninu da donese privremenu meru zabrane ulaska PKB-a na parcele poljoprivrednog zemljišta, svojim ili angažovanim radnicima i poljoprivrednom mehanizacijom, obrađivanja i korišćenja zemlje na bilo koji način, do okončanja parnice.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocenio je ranije da je u toku uzurpacija zemlje PKB u Čenti. On je naveo da je Grad Zrenjanin sproveo nezakonitu licitaciju uz saglasnost bivšeg ministra poljoprivrede i dodelio ga trećim licima na korišćenje i pored sporazuma iz 2009. kojim je Vlada Srbije PKB-u dala pravo besplatnog korišćenja parcela koje to preduzeće obrađuje 40 godina.

Đilas je zatražio od ministra poljoprivrede Srbije Gorana Kneževića da povuče nezakonito datu saglasnost Ministarstva ili da otvoreno kaže čiji je interes da se gasi jedno uspešno beogradsko preduzeće kao što je PKB, a da stotine porodica ostane bez posla. Radnici PKB su nekoliko puta mehanizacijom sprečavali zakupce da uđu na licitirano državno zemljište u Zrenjaninu koje je ta firma koristila poslednjih decenija.

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je 5. aprila rešenje kojim je odbijena tužba PKB-a protiv Grada Zrenjanina i Republike Srbije zbog navodnog ometanja državine na 1.500 hektara zemljišta u Čenti. PKB je podneo tužbu jer tvrdi da im Grad Zrenjanin izdavanjem u zakup 1.500 hektara zemljišta u katastarskoj opštini Čenta onemogućava nesmetano korišćenje poljoprivrednog zemljišta koje je ta korporacija koristila unazad nekoliko decenija.

Ponedeljak 22.04.2013. 21:19
"Ministarstvu poljoprivrede, koje je po zakonu ovlašćeno za njegovu zaštitu, uređenje i korišćenje kao dobra od opšteg interesa." Da li je po Zakonu i da isto Ministarstvo izda ovu zemlji jednom malom broju poljoprivrednika i da time liši radnih mesta ko zna koliko zaposlenih ljudi koji hrane svoju porodicu? Užas jedan šta se radi, a sve samo iz političkih i ličnih interesa pojedinaca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online