Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 23.02.2013.
07:48
Srna A

Ljimaju produžen pritvor za još dva meseca

Euleksov sudija Malkom Simons odlučio je da za još dva meseca bude produžen pritvor jednom od komandanata OVK Fatmiru Ljimaju, kao i Naseru Krasnićiju, Naseru Šalji i Nedžmiju Krasnićiju, koji su optuženi za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Klečki u martu 1999. godine.

Fatmir Ljimaj tokom saslušanja u Haškom tribunalu
 


Okružni sud u Prištini je 24. novembra četvorici okrivljenih odredio sudski pritvor u trajanju od mesec dana i proglasio prihvatljivim dokaze Agima Zogaja, poznatog kao svedok "iks", kao i dokaze koji su pronađeni prilikom pretresa prostorija Nasera Krasnićija i Fatmira Ljimaja.


Sudsko veće Okružnog suda u Prištini je 21. decembra odlučilo da za još dva meseca produži pritvor četvorici optuženih u slučaju Klečka.


Okružni sud u Prištini je na prvom suđenju predmet Klečka podelio u dva dela i donesene su dve presude. Sud je tada dokaze Agima Zogaja proglasio neprihvatljivim i kroz obe presude oslobodio sve optužene.


Prema navodima optužnice, Ljimaj i još devetorica optuženih pripadnika OVK narušili su "telesni integritet i zdravlje neodređenog broja civila srpske i albanske nacionalnosti i ratnih zarobljenika u logoru u selu Klečka kod Lipljana". Zatvorenici su, po optužnici koju je podigao specijalni tužilac Euleksa, držani u nehumanim uslovima - u lancima na izuzetnoj hladnoći, bez hrane i sanitetskih objekata, uz često batinanje...


Optužnica Euleksa zasnivala se na svedočenju pokojnog Agima Zogaja, čuvara u ovom logoru, koji je izvršio samoubistvo u jednom parku u Nemačkoj.


Prema podacima srpskog pravosuđa, pripadnici OVK pod Ljimajevom komandom samo u periodu od 17. do 22. jula 1998. godine ubili su 22 srpska civila.


Prema navodima srpskih pravosudnih organa, zločin u Klečki je jedan od najmonstruoznijih na Kosmetu, a među ubijenim civilima bili su deca i trudnice koji su mučeni i pogubljeni na najbrutalniji način - bacani su živi u krečanu koja je korišćena kao krematorijum.


Iako je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine nad Srbima i Albancima, Tribunal je Fatmira Ljimaja oslobodio svih optužbi u novembru 2005. godine, a na Kosovu je dočekan kao heroj. Posle toga obavljao je niz političkih funkcija.

POVEZANE VESTI

Subota 23.02.2013. 08:37
Kako to Euleks sada sudu junacima Haskog Tribunala, nosiocima Haske Oslobodilacke Zvezde, kojom jos nijedan Srbin nije odlikovan? Neka nova igra, mozda politicki obracun sa nepodobnima, ma Euleks radi sve za pare, a moze i droga u naturi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online