Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 21.09.2012.
10:09
Alo! A

Slavičin suprug pod istragom!

Ranko Dejanović, suprug potpredsednice SPS-a i ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, uskoro će biti saslušan zbog njegovog bivšeg preduzeća “Zastava elektro“, piše beogradski “Alo!“.

Slavica Đukić Dejanović sa suprugom Rankom
 

Naime, među 24 privatizacije za koje je Brisel tražio od Srbije da se preispitaju zbog korupcije i nezakonitosti je i preduzeće “Zastava elektro“, koje je Dejanović pre šest godina kupio sa još dvojicom ortaka, a onda ga posle višemesečnih štrajkova neisplaćenih radnika prodao korejskoj kompaniji “Jura“.


- Slučaj ovog preduzeća već je bio predmet istrage i kompletna dokumentacija je dostavljena tužilaštvu. Međutim, nezavisno od te istrage, posle zahteva Brisela da im se dostavi izveštaj o privatizaciji “Zastave elektro“, naši nadležni organi će ponovo saslušati Dejanovića, ali i ostale koji su vezani za kupovinu i prodaju ove firme - rekao je izvor lista “Alo!“ blizak istrazi.
 

Dejanović: Najbolja privatizacija u Srbiji

Međutim, Raniko Dejanović tvrdi da je to bila “najbolja privatizacija u Srbiji“!
- Znam da sam na tom spisku Brisela, ali ja vam tvrdim da tu nema ništa sporno! I ranije sam bio u policiji, ako me i sada pozovu nadležni, ja ću se odazvati. Ali, kažem vam, „Zastava elektro“ je najbolja privatizacija u Srbiji - rekao je on za “Alo!“.

Podsetimo, “Zastavu elektro“ 2006. godine privatizovao je tročlani konzorcijum - Ranko Dejanović, inače i osnivač podružnice JUL-a u Rači, Dragan Mostić, privatnik iz Šapca, i Nebojša Banković, bivši direktor Elektroprivrede Beograd. Vrlo brzo, prema tvrdnjama radnika, privatizacija firme se pokazala kao “čist promašaj“.


Umesto obećanog pokretanja proizvodnje i oporavka firme, nove gazde su radnike, od kojih je velika većina tamo radila preko 20 godina, dovele na ivicu egzistencije. Plate im nisu isplaćivane mesecima, kao ni zdravstveno i socijalno osiguranje.


Oni su obavestili vladu, Agenciju za privatizaciju i inspekciju za privredni kriminal o stanju u kompaniji. Među papirima koje su im dostavili bio je i izveštaj revizorske kuće koju su zaposleni angažovali, a u kojem se, kako su tvrdili, “jasno vidi da je u firmi bilo pranja novca i falsifikovanja dokumentacije“. Štrajkački odbor fabrike takođe je tvrdio da su vlasnici firme Agenciji dostavili lažni revizorski izveštaj kao dokaz da su ispunili ugovorenu obavezu investiranja u iznosu od 26 miliona dinara.


U aprilu 2010. godine, “Zastava elektro“ je prodata za približno tri miliona evra južnokorejskoj firmi “Jura korporejšn“, pošto je država raskinula ugovorom sa konzorcijumom, a Dejanović je svoje akcije poklonio zaposlenima u “Zastavi elektro“. 

Slavica: “Ja sam samo supruga“

Slavica Đukić Dejanović je povodom stanja u “Zastavi elektro“ za RTS svojevremeno izjavila kako sebe ne smatra odgovornom jer je ona samo supruga Ranka Dejanovića i nema nikakve veze sa njegovim poslovima.
Njena izjava je dočekana na nož jer je ona tada takođe bila i predsednica srpskog parlamenta, a time i predstavnik volje građana, pa i tih unesrećenih radnika. Slavica je često govorila i u medijima o privrženosti bračnog para Dejanović. Ispričala je i da ju je Ranko zaprosio tako što je pod prozor njenog direktorskog kabineta u Kragujevcu ostavio novi crveni BMW umotan u celofan, ispred kojeg je cvetovima ljubičica bilo ispisano: “Slavice, ja te volim“.

POVEZANE VESTI

Petak 21.09.2012. 10:16
Био у ЈУЛ-у и купио само једну фабрику ? Бероватно га се баба Јула одрекла !
Petak 21.09.2012. 11:33
a mene su expresno kaznili zbog prelaska van pesackog prelaza na bulevaru kod futoske pijace u novom sadu i to sve u roku od 8 dana od ispisivanja kazne od strane policajca koji i ako sam mu izvinjavao i molio da odustane jer sam sirotinja i nista od toga kazna je bila 5000 i 700 sudski troskovi ,pa zasto bi onda neko bio zasticen ako mu je zena ministar
Petak 21.09.2012. 11:21
E pa volim ii ja vas ali u zatvoru aristokratijo ponikla direktno iz stajnjaka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online