Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 13.09.2012.
12:03
Đ. Barović - Vesti A

Čije dete su ubili kasapi?

Stravični detalji svedočenja bivšeg pripadnika OVK koji je direktno učestvovao u vađenju organa, a posebno oni delovi u kojima pominje imena nadređenih oficira i doktora koji su u svemu učestvovali, uskoro će biti predmet istrage i specijalnog tima Euleksa.

TRAŽE SVOJE NAJMILIJE: Porodice kidnapovanih Srba s kosmeta na protestu u Beogradu
 

Prema najavama iz Brisela, sa ovim svedokom uskoro će razgovarati šef specijalnog tima Euleksa koji već istražuje trgovinu ljudskim organima na Kosovu Klint Vilijamson. Kako se saznaje, on će posetiti Beograd zato što želi da se "na licu mesta" uveri u istinitost tvrdnji ovog Albanca.


Ni u Briselu, ali ni u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije ne žele da iznose više detalja, ali bez sumnje, Vilijamsona će najviše zanimati imena doktora koji su u svemu učestvovali.

U prilogu koji je emitovao Javni servis Srbije, zaštićeni svedok je u jednom trenutku rekao da ga je "hirurgiju" učio "lekar koji je sada poznat u svetu i na Kosovu", pa se spekuliše da je najverovatnije reč o "doktoru Frankeštajnu", odnosno turskom hirurgu Jusufu Ergin Sonmezu koji je početkom prošle godine uhapšen zbog ilegalne trgovine organima u prištinskoj klinici "Medikus".
 

Uverenje da je svedok Tužilaštva za ratne zločine upravo njega apostrofirao leži i u činjenici da je, kako tvrdi, izvađeno srce od mladića, završilo u putničkom avionu sa turskom zastavom. Nažalost, srpskoj javnosti je i dalje nepoznanica ko je mladić koji je ubijen u stravičnom "ritualu" vađenja organa na severu Albanije. Bivši pripadnik OVK je kazao da je ovaj dečak, starosti 19-20 godina, u džepu imao fotografiju starije žene, najverovatnije svoje majke, da nije bio "Albanac" i ništa više.

DOLAZI DA ISPITA SVEDOKA: Klint Vilijamson, šef specijalnog tima Euleksa
 


U Udruženju kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova kažu da im se još niko od članova nije obratio prepoznajući svog nestalog.


- Premalo je informacija da bi nas bilo ko kontaktirao, ali time je naša patnja još veća, zato što je svako u tom mladiću prepoznao svog člana porodice - kaže Verica Tomanović predsednica ovog udruženja.


Ona dodaje da bez više detalja o tom ubijenom, ali i vremenskom i geografskom odredištu zarobljavanja ili prebacivanja u Albaniju, jako teško otkriti o kome je tačno reč.


- Mi potražujemo više od 520 ljudi, a Tužilaštvo nas nije kontaktiralo tražeći više detalja. Pretpostavljam da to nisu uradili zato što imaju kompletnu dokumentaciju o svakom od naših nestalih - kaže Tomanović i dodaje da posle svedočenja bivšeg pripadnika OVK, učesnika u trgovini organima, ovo Udruženje traži hitnu međunarodnu istragu koja bi se vodila pod okriljem Saveta bezbednosti UN.


- Savet bezbednosti UN se od 10. juna 1999. godine obavezao da će štititi živote svih građana Srbije, a od tada je zabeleženo i najviše kidnapovanja i ubistava. Smatramo da bi ova organizacija, kao najodgovornija sada trebalo da preuzme primat u istrazi i porodicama žrtava otkrije istinu, a odgovorne kazni - zaključila je Tomanović.
 

 Brisel suzdržan

 

U sedištu Euleksa u Briselu i dalje su suzdržani na obelodanjivanje svedočenja bivšeg pripadnika OVK. Portparol Specijalnog istražnog tima za otkrivanje istine o trgovini organima na Kosovu i severu Albanije Juri Las izjavio je da ne žele da komentarišu bilo šta u vezi ovog slučaja zato što je takva "politika tima".


- Naša politika je da se u javnost ne iznose informacije o toku i napretku istražnog procesa ili o bilo kakvim prikupljenim dokazima, u cilju istrage - kazao je Las za agenciju Beta. 

 

I Bramerc u Beogradu

 

Zvaničnici Srbije odlučili su da jedna od ključnih tema predstojećeg sastanka sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom bude upravo trgovina organima i svedočenje bivšeg pripadnika OVK. Šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da se Bramercu ukazati na nove momente u istrazi.


- Pojedine zemlje nemaju interes da se to istraži i možemo protiv toga samo jakim dokazima i argumentima. Iskaz ovog svedoka je jedan argument koji će rasvetliti ono što se događalo na Kosovu i Metohiji - kazao je Ljajić. 

 

Opisao "predavanje"

 

Svedok je doslovce ovako opisao doktora koji ga je učio vađenju organa:


"Počeli smo obdukciju kada je lekar koji je sada poznat u svetu i na Kosovu pričao kako se radi transplantacija, kako se vadi srce iz tela i kako se ono vakumira u jednu plastičnu kutiju, zatim kako treba neka ulja, neke medicinske tečnosti da se tu stave...", opisao je svedok Tužilaštva za ratne zločine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.09.2012. 12:20
Када се узме у обзир да ће нама непријатељски запад спроводити истраге-саслушавање и доносити покретање одговорности,пиши пропало,односно од тога нема ништа.
Četvrtak 13.09.2012. 12:47
Treba da se pozove i Nataša Kandić i ove tužne majke. Neka ih pogleda u lice i neka im kaže da je sve izmišljeno.
Četvrtak 13.09.2012. 12:57
. . . hajde da vidimo sta ce i ovaj predstavnik demokratije i ljudskih prava, to jest "humanitarne" bombaske intervencije protiv SRBA , 1999 god. , da prezentira NEKAKVOJ javnosti !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online