Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 12.09.2012.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Svedoku stalno prete smrću!

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije prezentovalo je javnosti, posredstvom Javnog servisa Srbije svedočenje bivšeg pripadnika OVK koji kao jedan od učesnika, opširno govori o zverstvima i trgovini organa otetih Srba. To svedočenje je bilo uskraćeno bilo kog konkretnog imena ili detalja, a u razgovoru za "Vesti", tužilac Vladimir Vukčević objašnjava da je tako postupljeno da se ne bi ugrozila dalja istraga.

- Najvažnije je to što nam je svedok do detalja ispričao medicinsku proceduru vađenja organa, konkretno, srca zarobljeniku Srbinu u improvizovanoj klinici na severu Albanije. Sve drugo je takođe važno, ali niko do sada nije govorio o načinu na koji se to radilo.


Kome ste sve poslali njegovo svedočenje?

- Nikome do sada, naravno. Međutim, odlučili smo da ovaj iskaz mogu da provere i Klint Vilijamson kao šef međunarodnog Specijalnog istražnog tima, ali i drugi tužioci koji su zainteresovani za ovaj predmet jer se istraga odvija trenutno u šest zemalja.

Ako nije tajna, kako ste došli do ovog svedoka?

- On je procenio da mu je ovo najbezbedniji izlaz iz situacije u kojoj se našao, posle niza pretnji koje su vodile do ugrožavanja njegovog života.

Da li je pre svedočenja imao neke uslove: tražio novac, bezbednost za svoju porodicu ili nešto treće?

- On je u programu zaštite, uz ozbiljne mere kako to nalaže zakon o zaštiti učesnika u krivičnom postupku. Njegov jedini uslov je bio da bude na sigurnom, ali i da saopšti istinu.

Koliko je proverljivo ono što on tvrdi?


- Procenili smo proveravajući 16 meseci njegov iskaz, da govori istinu. Proverili smo sve medicinske, procesno pravne, geografske, istorijske i poligrafske činjenice.

Da li se plašite da bi mogla da ga zadesi sudbina onih koji su ubijeni zbog svedočenja u Hagu?

- Upravo iz tog razloga smo obezbedili njegovu sigurnost, merama zaštite koje sprovodi Jedinica za zaštitu MUP-a Srbije.
 

Strah od zataškavanja

 

Tužilac Vladimir Vukčević naglašava i da se odlučio da Tužilaštvo izađe u javnost s ovim svedokom plašeći se mogućeg zataškavanja slučaja.


- Plašio sam se opstrukcije, odnosno zataškavanja čitavog slučaja. Imamo loše iskustvo od zataškavanja jednog izveštaja Unmika iz 2005. godine, pa do kasnije relativizacije izveštaja Dika Martija - objasnio je Vukčević.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.09.2012. 12:26
Pitanje je dali ce taj svedok,moci da bude sacuvan,pogotovo ako se i dalje budete obazirali na izjave natuse i bisere,jer dok se njihova tako daleko cuje ,tesko cete ga vi nesto ostvariti.
Sreda 12.09.2012. 14:33
Мафија на планетарном нивоу н челу са САД обавља свој редовне активности, изнуде, пљачке, рекетирања, убиства, трговина људима, децом, дрога...
Sreda 12.09.2012. 16:05
Gde ovaj uplete svoje prste to nicemu dobrom ne vodi a i izjava mu je veoma bleda...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online