Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 10.07.2012.
21:36
rts rs A

Optužnica zbog paljenja Ambasade SAD

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, saznaje RTS. Njima se na teret stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Neredi i napadi na Ambasadu SAD usledili su posle mitinga "Kosovo je Srbija" održanog u centru Beograda u februaru 2008. godine
 

Kako RTS saznaje, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine. Njima se na teret stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti.
 

Sredinom aprila Viši sud u Beogradu odredio je pritvor za 11 osoba osumnjičenih za paljenje ambasade. Jedan osumnjičeni, koji je bio maloletan u to vreme, pušten je da se brani sa slobode.

Dan pre Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor i pokrenuo istragu protiv dvojice osumnjičenih koji su u vreme izvršenja krivičnog dela bili maloletni.

Više javno tužilaštvo prethodno je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv 15 osumnjičenih za izazivanje nereda i paljenje ambasade.

Osumnjičeni su 21. februara 2008. godine, po završetku mitinga "Kosovo je Srbija", zajedno sa većom grupom nepoznatih osoba, kamenicama, bakljama i drugim predmetima gađali Ambasadu SAD razbijajući prozore i vrata, pa su tako zapaljene prostorije Ambasade.

Potom su osumnjičeni otišli do ambasada Hrvatske i Nemačke, koje su, takođe, gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima.

Za delo za koje se osumnjičeni terete zaprećena kazna je veća od 10 godina zatvora.
Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda, a među osumnjičenima ima huligana poznatih po incidentima na sportskim manifestacijama.

Neredi i napadi na Ambasadu SAD usledili su posle mitinga "Kosovo je Srbija" održanog u centru Beograda u februaru 2008. godine. U paljenju je poginuo student Zoran Vujović iz Novog Sada, koji je izbegao sa Kosova 1999. godine.

Okružno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 2009. godine optužnicu protiv Milana Živanovića zbog sumnje da je sa više osoba učestvovao u paljenju američke ambasade. U procesu koji je 2011. počeo ispočetka, Živanović je u Višem sudu u Beogradu priznao da je sa zgrade skinuo američku i stavio zastavu Srbije, ali je negirao da je učestvovao u paljenju.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.07.2012. 21:47
Ма!, треба их наградити.Палили су оне који су нас бомбардовали и оне који су нам државу окупирали.
Utorak 10.07.2012. 22:16
Znaci, opet ce Srbi Srbima da kace bukagije i da ih bacaju u mardelje zarad pukog zadovoljstva amerike, nemacke i inih prijatelja Srpskih.... Aferim! Dragi i drage moje, postadosmo reklo bi se najmizernija poltronska gomila bednika. Od nekada ponosnog i casnog naroda do gmizavaca i jednocelijskih organizama. "Tamo daleko (i nekada davno...)"
Utorak 10.07.2012. 22:00
Zasto nema optuznice protiv policijskih funkcionera koji su naredili povlacenje policije ispred stranih ambasada ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online