Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.06.2012.
08:46
Blic A

Gosti "Granda": Razvalili smo vrata i istrčali iz zapaljenog hotela

U požaru koji je izbio u hotelu “Grand” na Kopaoniku izgoreo je nedavno renovirani centralni deo u kome je i aperitiv sala, kao i deo istočnog krila, a na sreću, niko od stotinak ljudi koji su u tom trenutku bili tu nije povređen.

Uzrok požara utvrđuju specijalizovane ekipe MUP Srbije, mada se pretpostavlja da je vatru izazvao neugašeni opušak, a šteta je prema prvim informacijama, nekoliko miliona evra.

Požar u Grand hotelu na Kopaoniku


Vatrena stihija je započela na krovnoj konstrukciji iznad aperativ sale u kojoj je sat vremena pre toga bila proslava protetičara Srbije, koji su bili na kongresu. Sumnja se da je neko iz sobe bacio opušak na krov aperitiv sale, što je prouzrokovalo vatru.

Investicija 15 miliona evra

Hotel “Grand”, koji je u sastavu “Internacional CG”, 26. decembra 2008. kupila je „MK grupa“ čiji je vlasnik Miodrag Kostić, i to za 23 miliona evra. Nakon privatizacije investirala je 15 miliona evra u renoviranje hotela “Grand” i kompleksa “Konaci”.

- Još nisam uspeo ni da se istuširam kada sam osetio dim. Pokušao sam da istrčim, ali su vrata bila zaglavljena. Razvalio sam ih i u hodniku punom gustog crnog dima zatekao kolege. Neki su bili u šoku, a neki su reagovali pribrano i uzeli hidrante, koji, nažalost, nisu bili u funkciji, da bismo sprečili širenje vatre. Istrčali smo iz hotela i snalazili se. Neki su odmah zvali rođake i prijatelje da dođu po njih, dok su se neki privremeno smestili u okolne objekte - priča za “Blic” jedan gost hotela.


Petar Mrkić, organizator kongresa protetičara, napominje da se protivpožarni alarm nije uključio odmah po izbijanju vatre i da je one goste koji su već zaspali probudila velika vatra i crni dim koji je kuljao na sve strane.

Gosti beže iz zapaljenog hotela

- Jedna žena doživela je šok u toku evakuacije. Odmah sam pozvao Hitnu pomoć, koja je sa zakašnjenjem od oko tri sata stigla na lice mesta - kazao je Mrkić.


I dok su neki od gostiju, kojih je u tom trenutku bilo sedamdesetak, i 30 zaposlenih pokušavali bezuspešno da ugase vatru koja se zbog vetra širila nagore, alarmirana je Vatrogasno-spasilačka jedinica na Kopaoniku.


- U roku od dva minuta nas devetorica smo stigli u “Grand” i počeli da gasimo vatru. Odmah smo pozvali i kolege iz Raške, a zatim i iz Kraljeva, Brusa, Kruševca i Novog Pazara - rekao je Milan Koturović, komandant Vatrogasno-spasilačke ekipe na Kopaoniku.


Ubrzo su im se pridružile kolege, pa su na Kopaonik pristigla 43 vatrogasca u 13 vozila. Gasili su vatru koja se prethodno proširila i na istočni deo, gde je uništeno tridesetak nedavno renoviranih soba.

Sumnja se da je neko iz sobe bacio opušak na krov aperitiv sale, što je prouzrokovalo vatru
 

Oko sedam sati vatra je lokalizovana, a šest sati kasnije potpuno ugašena. Iz predostrožnosti vatrogasci su juče dežurali u hotelu, dok su njihove kolege iz Beograda obavljale uviđaj da bi utvrdile uzrok požara.

Dačić: Ljudski faktor

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da će istraga utvrditi šta je uzrok požara u hotelu “Grand” na Kopaoniku, ali da je - sudeći po izjavama svedoka - jedan od mogućih uzroka ljudski faktor, odnosno opušak cigarete. MK grupa, koja je vlasnik hotela, zahvalila je svim nadležnim službama, vatrogascima, policiji, građanima i zaposlenima na pomoći tokom gašenja požara. Posebnu zahvalnost su izrazili na angažovanju Vojsci Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online