Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.01.2012.
16:21
Smedia A

Nove piramidalne prevare u Srbiji!

Organizacije piramidalnog karaktera zabranjene su po novom Zakonu o igrama na sreću. Uprkos tome, "piramida" i dalje egzistira, kroz drugačije oblike poslovanja.

Ko je na vrhu piramide ne zna se, ali ispod su sve same ovčice

Prethodnih godina bilo je na desetine hiljada nasamernih ljudi, a ne zna se koliko je novca završilo u džepovima "mudrih" koji su bez po muke pronalazili lakoverne, obećavajući im brzu zaradu po sistemu "piramide". Međutim, iako zakon egzistira u praksi, "piramide" mu uspešno odolevaju!

"Nije problem samo u izgubljenom novcu, najteže mi je da priznam da sam nasela", počinje svoju ispovest M.J. iz Mladenovca, koja je bila žrtva poslednjeg oblika "mutacije piramidalne prevare".

Ista "piramida", drugi proizvod

 

Predsednik Društva za borbu protiv prevare Saša Pribićević kaže da zna za ovaj slučaj. Prema njegovim rečima, postoji velika piramidalna organizacija, koja "operiše" na području Balkana skoro dve decenije. "Oni stalno menjaju ime i proizvod kojim se izgovaraju za maglu koju vam prodaju. Tako je otkako su se pojavili. Obrasci 'poslovanja' su isti. Ponude ljudima u besparici laku i brzu zaradu, prodajući na primer taj oglasni prostor. Ubrzo zaboravite na proizvod koji ste navodno kupili. Jedino važno ostaje da i vi sami dovedete nove ljude koji će ostvariti novu uplatu. Jedino što se promenilo je, što su nekada zahtevali mnogo veće svote od preko 2.000 evra. Valjda su shvatili da u ovo krizno vreme više mogu da zarade 'na sitno'", objašnjava Pribićević.

Ova žena u srednjim 40-tim godinama, ekonomista po profesiji, pronašla je oglas koji je glasio "zaradite veliku platu radeći kod kuće"! "Minimalno ulaganje - maksimalna zarada".

Kada je okrenula broj telefona javila joj se prijatna, saosećajna ženska osoba puna optimizma. Ubrzo su se i videle, da bi se M.J. uverila kako je osoba koja joj nudi posao u životnoj situaciji koja podseća na njenu. Ostala je bez posla u velikom državnom preduzeću, istog je zanimanja i naravno, još samo da postanu koleginice u novom biznisu!

Nova prijateljica ponudila joj je da radi za "veliku multinacionalnu kompaniju koja se bavi oglašavanjem". Trik je u prodaji takozvanih "poslovnih paketa", navodnih Internet-prostora za oglašavanje koja koštaju najmanje 90, zatim 170 i 350 evra. Tako počinje izgradnja piramide, čiji se vrh ne nazire.

Na posećenim skupovima u beogradskim svečanim salama, lepo obučeni, najčešće mladi ljudi, sa naravno visokim zaradama, uverili su je da je to prava stvar.

"Počela sam od najniže sume uplatom za sebe. Trebalo je, zatim, da učlanim najmanje dvoje, koji će nam dati minimalno novca koliko sam i ja uložila. Kako nisam mogla nikoga da pronađem, jer nikada i nisam bila dobar trgovac, odlučila sam da još jednom rizikujem i uplatim u ime svog sina i svoje sestre. Oni su se bunili, upozoravali me, ali ja sam se veoma ljutila kad su pokušavali da me ubede da je to jedna velika prevara. Najgore od svega je što sam se i za ove uplate zadužila, lakomo očekujući brzu zaradu", ispričala je ova nasamarena žena.

Prevareni ćute

 

Načelnik Odeljenja za privredni kriminal Policijske uprave Beograd Zoran Morić kaže da je policija poslednji obračun sa organizacijom piramidalnog ustrojenja imala pre nešto više od godinu dana. "I kada ih pronađemo i privedemo, nailazimo na zid u momentu kada pokušamo da nađemo oštećene. Ljudi su ili u velikom stidu jer su naseli ili i dalje ne shvataju prevaru, pa nam kažu: 'Kud ih baš sad pohapsiste, kad je trebalo da povratim pare!'", objašnjava Morić.

U nameri da okruženju pokaže da nije bila naivna, već da je to "prava stvar", otišla je dalje. Sa svojim novim kolegama, krenula je da posećuje svoje stare prijatelje. Saradnici iz ove "kompanije" ohrabrivali su je naročito prilikom poseta prijateljima u manjim gradovima u Srbiji. Oprezni su je izbegavali i odbijali telefonske pozive; oni učtiviji su pristajali da saslušaju ponudu, ali su odbijali saradnju.

"Vreme je prolazilo, nisam imala nikakvog uspeha, znala sam da sam na gubitku, pa sam pokušala da prodam taj navodni poslovni paket koji sam onako papreno platila na početku. Niko nije bio zainteresovan. Izgleda da sam samo ja bila dovoljno naivna da pristanem na takvu ponudu", priseća se M.J.

Uplata od više stotina evra za neuspešnu trgovinu navodnim reklamnim prostorom na Internetu istekla je posle godinu dana. Naravno, brižni saradnici ponudili su joj da doplati za još jedan krug, sa sve popustom.

Na pitanje zašto nije slučaj prijavila policiji, kada je postala svesna da je žrtva piramidalne prevare, M.J. je odgovorila da nije imala snage da se hvata u koštac sa prevarantima velikih gabarita.

Nedelja 22.01.2012. 17:12
Nas je izgleda jako teško izlečiti od naivnost, još uvek neko naseda na "hleba bez motike".
Ponedeljak 23.01.2012. 18:25
Navalite naivni, sve je na prodaju pa i stid.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online