Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 22.12.2011.
08:29
B92, Politika A

Uhapšeno nekoliko pripadnika Vojske Srbije zbog krađe goriva

U akciji VBA i Vojne policije privedeno je 12 lica osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja krali gorivo iz skladišta ''Umac“ u blizini Prokuplja, navode beogradski mediji.

Foto: Ilustracija

Reč je o zastavniku Zoranu Đ. i starijem vodniku Daliboru M. koji su osumnjičeni da su, koristeći službeni položaj rukovaoca, otuđili veću količinu goriva iz skladišta.


Oni su sa civilima Milanom R. i njegovim sinom Miljanom R., kao podstrekačima, i uz pomoć osumnjičenih pripadnika čuvarske službe Srđana A., Gorana C., Dejana V., Dragana S., Nebojše V., Slaviše M., Dejana M. i Ljubiše S., organizovali krađu goriva u skladištu u dužem vremenskom periodu.

Na ovom slučaju radilo se nekoliko meseci, a šteta koja je naneta iznosi oko 60 miliona dinara. U akciji je privedeno 10 pripadnika Vojske Srbije i dva civila iz Prokuplja, koji će, posle 48-časovnog policijskog zadržavanja, 24. decembra 2011. godine, uz krivičnu prijavu biti predati istražnom sudiji Višeg suda u Prokuplju, navodi B92.

Inače, Prilikom popisa 11. februara ove godine otkriveno je da nedostaje veća količina goriva u ovom skladištu, o čemu su odmah obavešteni nadležni istražni organi, Vojna policija i Vojnobezbednosna agencija (VBA).

"Ovo je deo šire akcije koju Ministarstvo odbrane u poslednje vreme sprovodi na presecanju kriminalne delatnosti u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, kojom se nanosi velika materijalna šteta budžetu Srbije", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Komisija, koja je tim povodom osnovana, utvrdila je da je reč o oko 360.000 litara benzina MB 86, koji je prema dosadašnjim pretpostavkama iscurio kroz ventil na rezervoaru najverovatnije zbog zamora materijala, navode u Ministarstvu odbrane.

Vojni organi organizovali su neprekidno osmatranje kako ne bi došlo do zagađenja zemljišta i vodotoka reke Toplice, koja protiče u neposrednoj blizini skladišta.

Osnovni sud u Prokuplju, po rečima predsednika Slavoljuba Miletića, pokrenuo je istragu. Spekulisalo se da se radi o zagađenju prirodne sredine.

Skladište je građeno još tridesetih godina prošloga veka, u vreme Kraljevine Jugoslavije. Tada su u brdo Umac, na oko sedam kilometara od Prokuplja, blizu sela Mala Plana, ugrađene ogromne cisterne u koje su smešteni benzin, petrolej i nafta.

U toku Drugog svetskog rata nemačka avijacija je bombardovala bazu, pa su velike količine goriva istekle u polje.

Mnogi su ljudi iz okoline, pod okriljem noći, kopali male bunare, čekali da se prikupi petrolej, koji su zatim u kantama i balonima nosili kućama za osvetljenje. NATO avijacija je ovu bazu u više navrata bombardovala 1999. godine, ali nije uspela da joj nanese veće štete, bar ne one vidljive spolja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 10:06
za krađu su sposobni, a da izvršavaju Ustavnu obavezu nisu...
Četvrtak 22.12.2011. 09:11
Sramota je objaviti da vojni službenici imaju učešća u rabotama ove vrste. Tako se ruši i onako već loš ugled vojske i oficira u naroda. Trebalo bi sačuvati makar minimum dostojanstva tim nesrećnim ljudim, graota je, malo li je što će izgubiti posao i osramotiti se u krugu prijatelja!?
Četvrtak 22.12.2011. 10:56
Каква власт и министар, таква и војска. Иначе ово су све по политичкој линији изабрани припадници и "подобни" су. А и по делима се види да власт је бирала себи сличне.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online