Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 10.12.2011.
12:32
B. Đokić - Vesti A

Karaburma, mala Kolumbija

Iz celog Beograda narkomani dolaze na Karaburmu da kupe drogu. Dileri koji pokušaju da izađu iz grupe, prebijaju se, lome im se prsti i teraju na još teža krivična dela.

Droga se prodaje otvoreno

Zbog sumnje da je otimao narko-dilere koji su odbijali da prodaju drogu za njega, policija je uhapsila Đura Vavića, najmlađeg brata Aleksandra Vavića, jednog od vođa navijačke grupe "partizanovaca" Alkatraz.

Stariji Vavić blizak je prijatelj Đorđa Prelića koji se nalazi u bekstvu zbog sumnje da je organizovao napad na francuske navijače u centru Beograda 2009. godine, kada je ubijen Bris Taton.


Mlađi Vavić, kako pišu beogradski mediji, kidnapovao je dilere koji su odbijali da prodaju heroin za "ekipu" sa Karaburme, odvozio ih sa saučesnicima na periferiju grada i nad njima se iživljavao dok ne pristanu da rade za njih. Kod njega je prilikom hapšenja policija našla pištolj.


Kako "Vesti" saznaju u beogradskoj policiji, Vavić je samo jedan od članova grupe koja već godinama kontroliše narko-tržište beogradskog naselja Karaburma, koji stanovnici već nazivaju "mala Kolumbija".


- Najjači na Karaburmi za drogu su najstariji Vavić i Prelić, koji je nakon ubistva Tatona pobegao za Holandiju. Tamo se povezao sa našim narko-dilerima i operiše po nekoliko država Zapadne Evrope. Oni su od Karaburme napravili pravi Harlem. Droga se gotovo otvoreno prodaje, a poznati su i mobilni telefoni na koje mogu da se naruče.


Do skoro je bio aktivan broj 064/026...01. Dnevno na Karaburmi dođe oko 500 narkomana iz celog grada, a dileri ukupno mesečno zarade oko 100.000 evra, odnosno proda se oko šest kilograma heroina - saznajemo od jednog od operativaca beogradske policije.


Karaburma je u poslednjih nekoliko godina postala pravo "narko-carstvo". Iz svih delova grada, Železnika, Sremčice, Surčina, Novog Beogrda, svaki dan dolaze narkomani koji tamo kupuju heroin. Njega prodaju srednjoškolci stari 15, 16 godina koji najmanje zarađuju.


- Zna se tačno gde i kada prodaju tokom dana drogu. Mi ih hapsimo, ali su na ulici obično deca kojoj plaćaju dnevno 10 do 15 evra i kod kojih je mala količina narkotika. Oni se u roku od nekoliko dana nađu opet na ulicama.

Ne može da se izađe iz grupe, a ukoliko neko pokuša lome im se prsti i prebijaju. Jedan od dilera, poznatiji kao Giba, bukvalno je oteo svoje ulične dilere kojima smo zaplenili drogu i naterali ih da za jedan dan i noć počine 13 razbojništava u menjačnicama i prodavnicama na Karaburmi i okolini kako bi mu vratili dug.

Da bi pokazali kako su jaki, dileri sa Karaburme ubili su pre skoro tri godine Darka Delića i njegovo telo spalili zbog samo 1.000 evra koje im je dugovao. Vezani su za navijačke grupe i to koriste kako bi maloletnike vrbovali i iskoristili za uličnu prodaju narkotika - kažu operativci policije.

Građani u strahu

Stanovnici Karaburme već godinama žive u strahu. Noću ulice gotovo zamru, a u parkićima i manjim ulicama večernji sati su gotovo mrtvačko tihi. U razgovoru sa nekoliko osoba koji žive u ovom delu grada, saznajemo da na sve njihove vapaje da se oslobode narko dilera, za sada nije bilo odgovora.

- Ne možemo da izvedemo decu normalno da se igraju. Kada odemo u park, ne smemo ni trenutka da skinemo pogled sa njih, jer su svuda razbacani špricevi iskorišćeni za drogiranje. Na jednom kraju parkića sedimo mi sa decom, a na drugoj narkomani i njihovi dileri koji su tu po celu noć.

Na sve naše pozive za pomoć niko nije pomogao. Ne smemo s njima da se sukobljavamo jer znamo na šta su sve spremni - kažu stanovnici Karaburme sa kojima smo pričali, insistirajući na anonimnosti zbog lične bezbednosti.

POVEZANE VESTI

Subota 10.12.2011. 12:45
Kako "Vesti" saznaju u beogradskoj policiji, Vavić je samo jedan od članova grupe koja već godinama kontroliše narko-tržište beogradskog naselja Karaburma, koji stanovnici već nazivaju "mala Kolumbija". Pa kad vec godinama znate, sto ih ne hapsite? Inace mene je policija zaskocila jedanput na Karaburmi dok sam u kolima cekao devojku. Vide da sam im nepoznat, pa ko vele da eliminisu konkurenciju.
Subota 10.12.2011. 14:56
Ako su "poznati policiji" ako "policija zna" a ne hapsi, znaci da rade zajedno na unistavnju mladih. To je samo jedan u nizu zadataka vlasti.
Subota 10.12.2011. 12:45
Ja reko nekidan onom @karaburmi da je Kelt, kad ono - Kolumbijac!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online