Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 11.06.2011.
17:22
B92 A

Decenija od ubistva novinara Milana Pantića

Deset godina od ubistva novinara Milana Pantića njegove ubice i nalogodavci nisi kažnjeni niti su poznati motivi za izvršenje tog krivičnog dela. Novost je jedino da je u jagodinskoj Policijskoj upravi osnovana radna grupa koja će se isključivo baviti rasvetljavanjem Pantićevog ubistva.

Policija je do sada radeći na tom slučaju, kako navodi, ispitala više od 1.500 osoba, dok ih je nekoliko stotina bilo na poligrafu.


Podsećamo da je bivši ministar policije Dragan Jočić u martu 2005 rekao da "Milan Pantić nije trebalo da bude ubijen već samo zastrašen, ali da je ubijen greškom onih koji su bili poslati da ga zastraše".

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić kaže da se nikada ne sme odustati od zahteva da se nalogodavci i počinioci pronađu i kazne.

Nedovoljna efikasnost pravosudnih organa, manjak političke volje i opstrukcija istraga ubistava Milana Pantića, Slavka Ćuruvije i okolnosti pod kojima je stradala Dada Vujasinović naveli su UNS da zatraži istragu o tim istragama.

Pantić je u ulazu svoje zgrade u Jagodini ubijen sa više udaraca tupim predmetom u predelu glave.

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je započeo u nedeljniku "Novi put" iz Jagodine, njegovo ime je upisano 3. maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu SAD, na 1.395 mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godine izgubili život na zadatku, a od pre dve godine, njegova i slika i biografija Slavka Ćuruvije, čiji ubica takođe nije otkriven, nalaze se u novootvorenom muzeju novinarstva "Newseumu" u glavnom gradu SAD.

Otkrivena spomen - bista Milanu Pantiću

Na gradskom trgu u Jagodini otkrivena je spomen - bista novinaru Milanu Pantiću, dopisniku Večernjih novosti.

Spomen - bistu na gradskom trgu, koji nosi ime ubijenog novinara, otkrili su predsednica Udruženjua novinara Srbije Ljiljana Smajlović, zamenik gradonačelnika Jagodine Petar Petrović i urednik u Večernjim novostima Miloš Antić.

"Srpsko novinarstvo se svake godine u junu u Jagodini suočava sa trenutkom istine, a istina je da ne možemo a da ne prozovemo državnu vlast da reši ovo ubistvo i otkrije ubice Milana Pantića. Neko, sasvim je sigurno, ko nije daleko od državnih struktura, zna ko su ubice", izjavila je Ljiljana Smajlović.

Spomen - bista Milanu Pantiću je rad akademskog vajara Ljubiše Mančića, a njeno podizanje finansirali su Skupština grada Jagodine i "Večernje novosti".

Novinari iz Beograda, Jagodine i Pomoravskog okruga, sa rodbinom Pantića posetili su njegov grob, upalili sveće i položili cveće, kao i na mestu ubistva. 

Nagrada za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", uručena je u Narodnoj biblioteci u Jagodini, dopisnici "Večernjih novosti" iz Šapca Aleksandri Delić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online