Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.03.2011.
14:16
Press A

Proizvođač otrovne rakije krije se negde u regionu

Miroslav Milovanović, vlasnik kompanije SCAID za proizvodnju rakije od koje je umrlo najmanje troje ljudi, krije se van granica Srbije, najverovatnije u nekoj od zemalja u regionu, saznaje list "Pres" u policiji. U međuvremenu, policija je uspela da uhapsi jednog od tehnologa ovog subotičkog preduzeća.

Rakija "SCAID" proizvođača opasna po život
 

Za Milovanovićem je poternica raspisana pre dva dana, pošto su od rakije koja se proizvodi u fabrici registrovanoj na njegovo ime umrle tri osobe. Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da rakija ovog subotičkog proizvođača sadrži deset puta više metanola nego što je dozvoljeno.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu u Nišu prof. dr Radovan Karadžić rekao je da su dosad dve obdukcije pokazale prisustvo metil-alkohola, kao i da će biti urađena još jedna na telu preminule osobe iz Leskovca.

U Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede rekli su za Pres da su od 21. do 25. marta iz prometa povukli 13.400 litara nebezbedne rakije, koja će biti uništena.

- Intenzivnim akcijama i združenim snagama sa MUP-om sproveli smo više od 450 kontrola objekata širom zemlje i iz prometa isključili 13.400 litara nebezbedne rakije. Ona će najverovatnije biti uništena spaljivanjem u gorionicima - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo uputilo apel

 

Intenzivnom kontrolom obuhvaćeni su Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Čačak, Kraljevo, Aleksandrovac, Kruševac, Zaječar, Niš, Prokuplje, Pirot, Leskovac, Pančevo, Kragujevac, Vlasotince, Babušnica, Užice, Prijepolje, Ruma, Valjevo, Jagodina, Požarevac, Crna Trava, Ivanjica i Aranđelovac, navelo je Odeljenje Ministarstva za vino, rakiju, alkoholna i bezalkoholna pića.


Ministarstvo apeluje na građane da ne kupuju i ne konzumiraju sledeće proizvode "SCAID" proizvođača: šljivovicu prepečenicu od 0.5 litara jačine 50% v/v, šljivovicu prepečenicu od 1 litra jačine 50% v/v i lozovaču od 0.5 litara jačine 40% v/v u plastičnim bocama jer su opasne po ljudsko zdravlje.


Kontrolom veletrgovina i maloprodajnih objekata ustavljeno je da i sami trgovci počinju da povlače proizvode ovog proizvođača iz prometa.

Direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede Dušan Pajkić pozvao je građane da, ukoliko primete sporne proizvode proizvođača SCAID u prodaji, to prijave inspekciji, a trgovcima da ih povuku i obaveste inspekciju, kako više niko ne bi nastradao.

Uhapšeni osumnjičeni za proizvodnju otrovne rakije 

 

Policija je uhapsila Sinišu R. tehnologa u subotičkom preduzeću Skaid, od čije je rakije umrlo troje ljudi, i rukovodioca proizvodnje Maneta K. a krivična prijava biće podneta i protiv vlasnika i direktora Skaida Miroslava M. koji je u bekstvu, saopštio je danas MUP.

 

Oni su osumnjičeni za krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, odnosno da su kao odgovorna lica privrednog društva "Scaid DOO" u zakupljenom proizvodnom pogonu u Prigrevici, od 2010. godine do 18. februara ove godine organizovali proizvodnju i prodaju žestokih alkoholnih pića sa visokom
koncentracijom metil alkohola.

 

Skaid je 18. februara izbrisan iz registra proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Somboru.

Petak 25.03.2011. 17:26
Nije dovoljno što nas kradu,omalovažavaju i izgladnjuju, sad još teba neko i da nas truje! Ja bih Milovanovića naterao da popije samo pola litre svoje rakije,ali na EKS!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online