Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.03.2011.
09:19
Pressonline A

Lekari pod istragom zbog smrti deteta

Opštinsko javno tužilaštvo u Vranju podnelo je Osnovnom sudu zahtev za sprovođenje istrage protiv dvojice lekara zbog sumnje da su nesavesno pružali lekarsku pomoć petogodišnjoj Dijani Marinković koja je preminula 8. januara u prisustvu pet lekara.

Dijana Marinković

Reč je o lekarima Zdravstvenog centra Vranje, Darku Civkarovskom i Slaviši Kanačkom.


Kasno pomogli detetu

 

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju Uroš Trajković juče nije odgovarao na pozive novinara. Međutim, u službi za odnose s javnošću rečeno je da oni kao institucija podržavaju rad istražnih organa i da je i njima u interesu da se otkrije istina. Podsetimo, Dijana je umrla na dečjem odeljenju, dva sata pošto su je roditelji doneli sa povišenom temperaturom i gušenjem. Advokat Zoran Jakovljević, pravni zastupnik porodice Marinković, pre dva dana je izjavio da se ispostavilo da je na devojčici traheotomija, kao jedino rešenje, obavljena kada je ona već bila mrtva.

"Nakon prijema nalaza i mišljenja Instituta za sudsku medicinu 'Milovan Milanović' iz Beograda, tužilaštvo je uputilo zahtev istražnom sudiji Osnovnog suda u Vranju za sprovođenje istrage protiv dvojice lekara. Civkarovskom i Kanačkom se stavlja na teret teško delo protiv zdravlja ljudi za koje je, ukoliko istraga pokaže da su ga načinili, zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora. Naime, za njih se sumnja da su nesavesno pružali lekarsku pomoć. Sada je na istražnom sudiji osnovnog suda da to i dokaže", kaže zamenik javnog tužioca u Vranju Trajko Naumović.

Portparol Osnovnog suda u Vranju Srboljub Milosavljević naveo je da je zahtev za sprovođenje istrage podnet protiv više lekara dečjeg odeljenja, ali nije hteo da govori o imenima."Ne mogu da kažem protiv kojih lekara je pokrenuta istraga dok ne budu pozvani na saslušanje, niti da u cilju istrage komentarišem obdukcioni nalaz", kazao je Milosavljević.

Pravni zastupnik porodice Marinković, advokat Zoran Jakovljević, kaže da je ovaj potez tužilaštva očekivan.

"Pretpostavljam da je potrebno da se još razjasne relevantne činjenice i da se sa sigurnošću utvrdi krivična odgovornost dvojice lekara, pa je zato slučaj prosleđen istražnom sudiji osnovnog suda", objašnjava on.

Porodica Marinković zadovoljna je što je tužilaštvo zatražilo pokretanje istrage. "Ovo je dokaz da naša borba za pravdu nije uzaludna. Ovo je tek početak i postoji još lekara koji bi trebalo da odgovaraju. Kad to kažem mislim na pedijatra koji je najpre pregledao našu ćerku, a onda i na lekare iz Hitne pomoći. Što se nas tiče, nijedna kazna nije dovoljno velika da bi mogla da nadoknadi naš gubitak, ali s druge strane možda spase nečije dete", kaže Bojan Marinković, otac preminule Dijane.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online